Tot het uiterste

AMSTERDAM - Gertjan Kiers maakt buikspek. FOTO: DIEDERIK VAN DER LAAN

Ik mag toch onderhand wel aannemen dat we zo langzamerhand weer wat beweging in de economie gaan krijgen. Dat we afscheid hebben genomen van de avondklok en dat we ons weer druk kunnen maken over hoe we de volgende dag alles af kunnen krijgen.

Hoewel ik u kan verklappen dat ik geen reet merk van die avondklok. Tegen die tijd lig ik meestal al in diepe slaap tussen de klamme lappen. U vraagt zich nu waarschijnlijk af waar ik in hemelsnaam moe van word, omdat ik als horecaslager waarschijnlijk geen moer te doen heb. Ik ben de laatste die dat zal ontkennen. In de breedte hebben we nog werk zat, maar de druk om te presteren is voor een groot deel verdwenen. De druk die ik nodig heb om tot het uiterste te gaan. De druk die me uitdaagt en brengt op het niveau waar ik graag wil zijn. Die druk is er nu even niet en juist daarom voel ik me futloos en moe.

Evengoed geniet ik elke morgen van die vroege wekker. Zes dagen per week vind ik het heerlijk om samen met wat vrachtwagens de snelweg op te gaan, onder het genot van een bakkie leut en wat straffe muziek. Maar ik mis de reuring, het moeten en vooral het de mensen naar de zin maken. Het presteren in teamverband. Om aan het einde van de week, onder het genot van een groot glas bier, tegen elkaar te zeggen: ‘Dat hebben we maar mooi geflikt!’ Dat we een hele dag kunnen rusten, waarbij je alweer uit kijk naar de volgende werkweek.

Wat ik ook mis, is het reizen. Ik ben zeker al een jaar niet meer in mijn ‘second hometown’ Dublin geweest. Man, wat mis ik die stad. Ik mis de mensen, de pubs, de muziek en de slagers. Ik mis de gesprekken met mijn Ierse collega’s, in van die typische Ierse ambachtelijke winkels. Maar straks als we weer mogen, mis ik één ding zeker niet: het afgelopen jaar. Het jaar dat een aanslag heeft gepleegd op onze vrijheden, die ooit zo vanzelfsprekend leken. Laten we hopen dat we zo spoedig mogelijk weer terugkeren naar het oude normaal.

Gertjan Kiers

Demoslager en auteur van het boek Vleesbijbel

Mail: demoslager@gmail.com
Web: www.demoslager.nl/
Facebook: /gertjan.kiers
Twitter: @demoslager

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Dossiers
Lees ook
Duurzame innovaties bij de slager

Duurzame innovaties bij de slager

Duurzaamheid is een belangrijk thema, ook bij de slager. Reden voor Koninklijke Nederlandse Slagers om stil te staan bij de duurzame innovaties in de branche. Zoals producten gemaakt van reststromen uit de worstmakerij, hybride producten, en de onlangs ontwikkelde plantaardige grondstoffengel.

‘Trots dat mijn winnende worst zo goed verkoopt’

‘Trots dat mijn winnende worst zo goed verkoopt’

Niels Visschedijk (22) wist al jong dat hij slager wilde worden. Hij rondde de opleidingen van SVO af, werkte bij verschillende slagerijen en is nu terug bij de slagerij van zijn ouders, Slagerij Jan Visschedijk. Onlangs won hij de Ad Bergwerffprijs voor zijn unieke Hy-dro-worst.

Slagerij Pinckaers wint Beste Worstmaker en Traiteur van het jaar 2023

Slagerij Pinckaers wint Beste Worstmaker en Traiteur van het jaar 2023

Tijdens het jaarevent van Uw Slager en Het Worstmakersgilde op 23 januari won Slagerij Pinckaers uit Eijsden zich zowel de titel Beste Worstmaker als Traiteur van het jaar 2023.