Toch als een spin in mijn web

Franny van Linschoten (foto Cindy Koops)

Slagers over... het slagersvak

In ieder nummer van Vleesmagazine schrijven twee columnisten over één onderwerp, vanuit hun eigen expertise en ervaring. Franny van Linschoten en Christiaan Verkuijl buigen zich dit keer over het slagersvak.

Bij het woord inleveren denken wij ondernemers direct aan de omzet. Waar of niet? De afgelopen jaren heb ik iets heel anders in moeten leveren. Ik heb lang geaarzeld of ik dit wel met iemand wil delen. Zolang alles goed gaat en je succesvol bent is het delen plezierig. Maar als je gezondheid je even in de steek laat, dan is het een heel ander verhaal.

Het begon met een longontsteking in de zomer van 2019. Nou ja, IK? Zo’n gezonde, fitte vrouw? Dat varkentje zal ik wel even wassen, dacht ik. Ik zal eens laten zien dat je daar ook snel van af kunt zijn in plaats van de maanden herstel die ervoor staan. En zo gingen wij op vakantie, de dag nadat ik de diagnoses longontsteking en astma had gekregen.

Terug van vakantie ging het helemaal niet zo geweldig als ik hoopte. Nadat de ovens, airco en rookkast me na sluitingstijd en zonder aan te staan alsnog voldoende prikkels gaven om me binnen tien minuten benauwd weg te jagen, moest ik wel maatregelen nemen.

Ondertussen probeerde ik krampachtig overal de controle op te houden en mocht ik dus elke keer iets inleveren. Wat resulteerde in een Kerst zonder Franny. Ja, iedereen kan gemist geworden, zo blijkt. Er valt achter de schermen nog voldoende te doen. En sinds 4 december 2019 doe ik mijn taken zoveel mogelijk vanuit huis.

Waarom vertel ik u dit? Vraagt u zich misschien af? Omdat het echt niet stoer is om rustig aan te doen. Omdat je je schaamt als je niet in staat bent op de werkvloer te zijn. Omdat je je hele leven, je status, je zijn, verbindt met je levenswerk en bedrijf. Daarom. En vooral omdat wij vakgenoten vechters zijn en heel creatief. Omdat elk probleem ook weer kansen biedt.

Dankzij mijn netwerk kan ik veel informatie ontvangen en delen. Via de appgroepen van de Keurslagers en de KNS is er een doorlopende uitwisseling van acties, ideeën en mogelijke oplossingen om de komende feestdagen zo gestructureerd mogelijk te laten verlopen. Ik ben zo ontzettend onder de indruk van de veerkracht van onze collega’s. Wat heeft corona al veel invloed gehad op onze bedrijfsvoering. Mensen, ik ben oprecht dankbaar dat ik me in deze bijzondere beroepsgroep thuis mag voelen. Dus ook vanuit huis voel ik me nog steeds als een spin in mijn web verbonden met de slagerij en de wondere wereld van vers vlees.

Enne, waardeer wat u heeft, want pas als u het mist, erkent u de waarde ervan.

Dossiers
Lees ook
‘Mensen ontdekken goede soorten kip’

‘Mensen ontdekken goede soorten kip’

Er vindt een flinke schaalvergroting plaats van vleeskuikenslachterijen in Nederland, maar ook in België, Frankrijk en Duitsland, vertelde Gert-Jan Oplaat, voorzitter van de Vereniging van de Nederlandse Pluimveeverwerkende Industrie Nepluvi. Een proces dat door de coronapandemie is versneld.

KNS organiseert webinar over bedrijfsopvolging

KNS organiseert webinar over bedrijfsopvolging

Brancheorganisatie Koninklijke Nederlandse Slagers organiseert op 16 februari 2022 voor leden een online informatieavond over de juridische aspecten van bedrijfsopvolging.

Wat verscheen er de afgelopen week in de media over de vleesbranche?

Wat verscheen er de afgelopen week in de media over de vleesbranche?

In de media verschijnen regelmatig berichten die interessant zijn voor de slagersbranche. Wat kwam er afgelopen week allemaal voorbij?