nieuws

De column van Kiers

Blogs

Maandelijkse column van horecaslager Gert Jan Kiers:

De column van Kiers

Als u mijn column leest zit de WK-finale er net op. En aangezien mijn glazen bol meestal behoorlijk troebel is, heb ik, op het moment van schrijven, geen flauw idee welk land er met de zege vandoor is gegaan. Wat ik wel weet is dat het Oranjefeest altijd een geweldige impact heeft op de vleesverkoop.

Volle tuinen met rokende bbq’s en in Roy Donders pakken gestoken, feestende supporters doen zich vaak tegoed doen aan (h)eerlijke stukken vlees van de ambachtelijke slager. Nu maar hopen dat we tot het einde in Brazilië mochten blijven, zodat de verkoop een nog groter hoogtepunt is geworden als het eventuele winnen van de finale.

Nu we het toch over een finale hebben, dan denk ik gelijk aan de finale van de Spare Ribs Trophy die nog niet zolang geleden plaatsvond. Juryvoorzitter Julius weet wel waar een goede sparerib aan moet voldoen. Geloof me dat is niet makkelijk. Ik weet, als teamgenoot van de voorzitter van ons bbq-team De Zwarte Hand, als geen ander dat smaken verschillen. Maar zolang uw klanten speciaal naar uw winkel komen voor een portie spareribs zijn jullie allemaal winnaars, hoewel er helaas maar één slager met de beker vandoor kan gaan. Bovendien mag alleen de winnende sparerib ook nog eens geserveerd worden op het Binnenhof voor aanvang van het zomerreces. De hoop is dat het vlees ook daadwerkelijk tijdens deze traditionele barbecue is gegeten. Misschien moeten we naderhand wel concluderen dat iedereen, aangemoedigd door Schippers en Dijkstra, op de vega tour is gegaan met al die vleesschandalen van het afgelopen jaar.

Tijdens een helder moment van mijn glazen bol kon ik in ieder geval niemand van de NVWA op het Binnenhof ontdekken om de regeltjes te controleren. Er zijn er immers te weinig en de controleurs in spe moeten eerst nog een zware training ondergaan. Want wat als zij niet met één blik kunnen zien dat er een regeltje in het handboek misschien niet helemaal goed is ingevuld? Enige praktijkervaring is dan weer van minder groot belang. In de toelatingseis staat dat je een bovenbil moet kunnen splitsen en de deksel herkennen. Want daar dempen we immers de put mee als het kalf verdronken is.

www.demoslager.nl

Reageer op dit artikel