Laat je inspireren

Ed Nozeman

Slagers over... maaltijden

In ieder nummer van Vleesmagazine schrijven twee columnisten over één onderwerp, vanuit hun eigen expertise en ervaring. Slager Ed Nozeman uit Leiden en de Friese slager Josja Haagsma buigen zich dit keer over maaltijden en salades.

Vijftig jaar geleden maakte ik voor het eerst kennis met kant-en-klare maaltijden in de slagerij. Als klein ventje stond ik bij mijn moeder thuis in de keuken te kijken hoe zij bami en nasi maakte, om in de slagerij van mijn ouders te verkopen. Wat later deden de eerste stamppotten, verpakt in kunstdarmen, hun intrede. Een halve eeuw later zorgen kant-en-klare maaltijden en salades in een moderne slagerij al snel voor 15 tot soms wel 20 procent van de totale omzet.

Ik ben ervan overtuigd dat dit marktaandeel in de toekomst alleen nog maar groter zal gaan worden. Conclusie: hier liggen kansen voor de slager.

Maar wij slagers zijn niet de enigen die maaltijden aanbieden. Dat betekent dat we moeten focussen op waar we goed in zijn. Om zo onze klanten binnen te halen en binnen te houden! De moderne consument verwacht een uitdagend, gevarieerd en ook gezond assortiment, waar ook best wel eens een vegetarische maaltijd of salade tussen mag zitten. Maak gebruik van de flexibiliteit die je hebt als slager en varieer regelmatig. Een kleine moeite die beloond zal worden.

Ik laat me graag inspireren door collega’s. Mijn ervaring is dat je altijd welkom bent als je eerst even een afspraak maakt. Een bedrijf dat ik van harte wil aanbevelen om eens te bezoeken is Landwaart Culinair in Maartensdijk. Voorheen een traditionele groentezaak. Nu is het een goed voorbeeld van een actieve ondernemer die met zijn tijd en vestigingspunt mee is gegaan.

Geen nieuws van Vleesmagazine meer missen? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke donderdag het laatste nieuws.

Inschrijven nieuwsbrief

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Dossiers
Lees ook
Tips voor het maken van spareribs

Tips voor het maken van spareribs

Slagers kunnen weer meedoen aan de Spareribs Throphy, een van de vakwedstrijden van Koninklijke Nederlandse Slagers (KNS). Maar hoe maak je goede spareribs? Slager Jan Nederhoed geeft tips.

Invisible boxes

Invisible boxes

Ben ik ouderwets, een ambachtelijke romanticus als ik zeg dat ik de tijd van de handgeschreven bonnetjes mis? De tijd dat je je hersens nog moest gebruiken om tot een betaling te komen.

Duurzame innovaties bij de slager

Duurzame innovaties bij de slager

Duurzaamheid is een belangrijk thema, ook bij de slager. Reden voor Koninklijke Nederlandse Slagers om stil te staan bij de duurzame innovaties in de branche. Zoals producten gemaakt van reststromen uit de worstmakerij, hybride producten, en de onlangs ontwikkelde plantaardige grondstoffengel.