Invisible boxes

Gertjan Kiers

Slagers over... Automatisering

In ieder nummer van Vleesmagazine schrijven twee columnisten over één onderwerp, vanuit hun eigen expertise en ervaring. Slager en kookboekenschrijver Gertjan Kiers en slager/cateraar Josja Haagsma buigen zich dit keer over automatisering en digitalisering.

Ben ik ouderwets, een ambachtelijke romanticus als ik zeg dat ik de tijd van de handgeschreven bonnetjes mis? De tijd dat je je hersens nog moest gebruiken om tot een betaling te komen. Ik kan mij herinneren dat ik als winkelknechtje de bedragen in guldens onder elkaar op de achterzijde van een vleeswarenzakje schreef en met een rekenmachine alles optelde.

Maar tijden veranderen. Tegenwoordig worden bedrijven geleid vanachter de laptop. Een vinkje daar, een cijfertje erbij, printertje op scherp en draaien maar. Moeiteloos gebruikt de pc zijn printer als slaaf en rollen de omgekapte bomen in papiervorm uit de mond van diezelfde slaaf. Met een druk op de knop worden we gegeseld door recepten, werkschema’s, calculaties en urenregistraties, die overigens vaak laten zien dat we te lang werken. En als we eindelijk dat heerlijke worstrecept hebben uitgelezen, waarna de worst door die grote machine – die mij alle gevoel van ambacht ontneemt – op de perfecte manier is gedraaid, dan wordt de worst gelukkig nog door mensenhanden in de vitrine gelegd. Dat hij daarna wordt afgerekend met een hypermoderne kassa, om vervolgens in de tas te belanden van een klant die heeft betaald met een plastic kaartje, is standaard geworden. Ach, de belastingdienst is er blij mee. Ik geef toe, ik ben een ouderwetse, ambachtelijke romanticus. Ik accepteer onze geautomatiseerde en gedigitaliseerde maatschappij, maar soms verlang ik terug naar de geschreven getalletjes op de achterkant van het vleeswarenzakje. Het zijn vervlogen tijden toen we nog niet in invisible boxes leefden. 

Dit is een artikel uit Vleesmagazine 8. Meer van deze artikelen lezen? Sluit dan een abonnement af op Vleesmagazine en ontvang acht keer per jaar het vakblad.

Ja, ik neem een abonnement

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
Duurzame innovaties bij de slager

Duurzame innovaties bij de slager

Duurzaamheid is een belangrijk thema, ook bij de slager. Reden voor Koninklijke Nederlandse Slagers om stil te staan bij de duurzame innovaties in de branche. Zoals producten gemaakt van reststromen uit de worstmakerij, hybride producten, en de onlangs ontwikkelde plantaardige grondstoffengel.

‘Trots dat mijn winnende worst zo goed verkoopt’

‘Trots dat mijn winnende worst zo goed verkoopt’

Niels Visschedijk (22) wist al jong dat hij slager wilde worden. Hij rondde de opleidingen van SVO af, werkte bij verschillende slagerijen en is nu terug bij de slagerij van zijn ouders, Slagerij Jan Visschedijk. Onlangs won hij de Ad Bergwerffprijs voor zijn unieke Hy-dro-worst.

Slagerij Pinckaers wint Beste Worstmaker en Traiteur van het jaar 2023

Slagerij Pinckaers wint Beste Worstmaker en Traiteur van het jaar 2023

Tijdens het jaarevent van Uw Slager en Het Worstmakersgilde op 23 januari won Slagerij Pinckaers uit Eijsden zich zowel de titel Beste Worstmaker als Traiteur van het jaar 2023.