Het oog wil ook wat

Josja Haagsma (foto Pascal Goudkuil)

Slagers over... maaltijden

In ieder nummer van Vleesmagazine schrijven twee columnisten over één onderwerp, vanuit hun eigen expertise en ervaring. Slager Ed Nozeman uit Leiden en de Friese slager Josja Haagsma buigen zich dit keer over maaltijden en salades.

De slager is tegenwoordig bijna geen slager meer. Langzamerhand veroveren de maaltijden en de broodjes steeds meer ruimte in de toonbank, ten koste van de hamlappen en sukadelappen.

Onze klant wil gemak en wie zijn wij om daar niet in mee te gaan? Tijden veranderen. Wij dragen daar ons steentje aan bij, door de mensen te voorzien van een snelle en gezonde maaltijd. Zelf ben ik dol op koken en vind ik het leuk om mensen te laten genieten van mijn lekkere gerechten. Ook vind ik het belangrijk dat die gerechten er mooi en aantrekkelijk uitzien.

Dat is niet overal het geval. Ik zie het wel eens bij belegde broodjes in folie: Gehakt gemengd met saus tussen een half stokbroodje. Netjes verpakt in een stukje rekfolie ligt het in de toonbank. Superhandig natuurlijk en waarschijnlijk ook erg lekker, maar ik zou niet snel voor zo’n broodje kiezen. Visueel is het namelijk niet erg aantrekkelijk; je ziet vooral saus tegen rekfolie aangeplakt. Waardoor het broodje er vooral nat uitziet.
Om te zorgen voor eenzelfde smaak, maar een visueel aantrekkelijker broodje, kun je ervoor kiezen om een klein beetje saus door het gehakt te mengen en de rest van tevoren op het broodje te smeren. Doe het gehakt op het broodje en decoreer het bijvoorbeeld met een paar dunne plakjes paprika en wat gedroogde peterselie. Schaaltje eronder, rekfolie eromheen en het is al heel anders voor het zicht. Terwijl het broodje niet veranderd is qua smaak.

Geen nieuws van Vleesmagazine meer missen? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke donderdag het laatste nieuws.

Inschrijven nieuwsbrief
Dossiers
Lees ook
Beter goed gejat...

Beter goed gejat...

Het belang van een goed recept kennen we allemaal. Zo ook mijn grootvader Ed Nozeman, 100 jaar geleden al. Ik heb een oud receptenboekje van hem geërfd, waarin hij met potlood zijn waardevolste recepten heeft opgeschreven.

MKB-Nederland, ministerie van SZW en KNS starten platform Loondoorbetaling bij ziekte

MKB-Nederland, ministerie van SZW en KNS starten platform Loondoorbetaling bij ziekte

De detailhandel kampt met aanhoudend hoog ziekteverzuim. Dit in combinatie met de krappe arbeidsmarkt maakt preventie en verzuimbeleid belangrijker dan ooit.

‘Hedendaagse consument vraagt enorme variëteit aan hoogwaardige producten’

‘Hedendaagse consument vraagt enorme variëteit aan hoogwaardige producten’

In april 2022 nam Marel Sleegers Technique over en verwelkomde daarmee de Nederlandse leverancier van oplossingen voor onder meer interleaving, stacking, loading en slicing in de Marel-familie.