Slagers over... barbecueën

In ieder nummer van Vleesmagazine schrijven twee columnisten over één onderwerp, vanuit hun eigen expertise en ervaring. Gertjan Kiers en Christiaan Verkuijl buigen zich dit keer over het thema barbecueën.

Nadat de samenleving ruim twee jaar lang heeft geleden onder het coronajuk breken er voorzichtig weer wat zonnestralen door voor diezelfde getergde samenleving. Een samenleving die plotsklaps te maken kreeg met mondkapjes, lockdowns, controlepassen en verboden om met meerdere mensen samen te zijn, waardoor het vaak niet mogelijk was om met vrienden een vorkje te prikken en een paar goede flessen wijn weg te tikken.

Tegelijkertijd heeft de coronapandemie ervoor gezorgd dat de consument vaker thuis restaurantje ging spelen. Experimenterend met voedselbereidingen en het liefst meerdere gangen. Een groot voetbalspeler zou gezegd hebben dat elk nadeel zijn voordeel heeft. En wat is er nu mooier dan in deze tijd onze vrijheden te koesteren en te vieren?

Dat vieren doen we natuurlijk het liefst met vrienden, een goed glas en een magnifiek stuk vlees, bereid boven hete, smeulende houtskool. Als je mijn eerdere columns gelezen hebt, dan weet je dat barbecueën al lang geen seizoensaangelegenheid meer is, maar een verlengstuk van de keuken. Tegenwoordig struikel je in veel winkels ook over een enorm aanbod van barbecues, van de simpele grillers tot de hightech modellen. En niet alleen de barbecue is flink vertegenwoordigd, ook de schrijfsels over barbecues en de eindeloze hoeveelheid recepten zijn mega. Voor de slager is het handig om daarop in te spelen, want zolang je een goed stuk vlees nog niet uit een boek kunt toveren heeft de consument deze vakmensen keihard nodig. Natuurlijk blijft het aanbod aan dunne lapjes vol e-nummers en suikers in de vitrine liggen, maar er is ook een stroming die liever iets anders wil. Barbecuefanaten die niet meer weglopen voor een brisket, die een prachtige graangevoerde rundernek low en slow bereiden zoals je nog nooit geproefd hebt. Over een tri-tip, picanha of een hele côte de boeuf wordt niet meer moeilijk gedaan.

Maar het is niet enkel vlees wat de klok slaat. Vleesvervangers, groenten die zijn gepoft op de gloeiende houtskool, een ambachtelijk brood gebakken op het groene ei en als ontspanning na het eetgeweld een subtiel dessert, wederom van de barbecue. In alles kan de slagerende vakman de barbecueër van advies voorzien. Van de aanschaf van een barbecue, advies voor de beste houtskool en of je iets het beste kort en heet of low en slow kunt bereiden. Maar de beste raad die je kunt geven is om een goed stuk vlees te kopen, van een dier dat met liefde is opgevoed, vakkundig is geslacht en verdeeld door handen die kwaliteit kunnen voelen. Wat moet het toch mooi zijn om als de beste barbecueslager bekend te staan. Verkondig het barbecue-evangelie, laat zien en laat proeven. De klanten zullen aan je lippen hangen.

Altijd op de hoogte blijven?