Gezocht: tegen ‘elke’ prijs!

Janine van der Geest

Slagers over... Winkelinrichting

In ieder nummer van Vleesmagazine schrijven twee columnisten over één onderwerp, vanuit hun eigen expertise en ervaring. Meesterverkoper Christiaan Verkuijl en slager/ondernemer Janine van der Geest buigen zich dit keer over winkelinrichting.

Het lijkt wel of elk bedrijf in Nederland op dit moment medewerkers zoekt. In iedere branche en op elk niveau is schaarste aan arbeidskrachten, hetgeen in sommige gevallen ontwrichtend werkt. Met als schrijnend voorbeeld onze nationale luchthaven Schiphol, waar door een gebrek aan medewerkers het uitvoeren van de kernactiviteit, namelijk het verplaatsten van reizigers, volkomen vastloopt.

Dit kan ook in onze branche gebeuren. Het is niet ondenkbaar dat het gebrek aan medewerkers er in de toekomst voor zorgt dat slagerijen niet meer in staat zijn hun activiteiten en diensten op niveau te houden. Nu al zie ik collega’s die één dag in de week sluiten, cateringactiviteiten afbouwen en vakantiesluiting opnieuw invoeren. Daar komt nog bij dat er voor onze huidige medewerkers steeds meer mogelijkheden zijn om te switchen van baan.

En zie daar de uitdaging voor de slagersbranche:

  • Concurrerend zijn met arbeidsomstandigheden, arbeidstijden, beloningen en doorgroeimogelijkheden om überhaupt kans te maken op nieuwe mensen.
  • Ontwikkelen van een grotere arbeidsefficiëntie, bijvoorbeeld door investeringen in routing, technologische ontwikkelingen en scholing van medewerkers. Welke investering in winkelinrichting is zinvol?
  • Scherpe keuzes maken in de afweging om zelf te produceren of samen te werken met collega’s en producties te bundelen.

Alles met het doel: met minder beschikbare handen toch kunnen voldoen aan de wensen van onze klanten.

Lees ook
Opleiding Meester Worstmaker van vleeswarenspecialist Paul van Trigt

Opleiding Meester Worstmaker van vleeswarenspecialist Paul van Trigt

Wie het ambacht van worst maken écht onder de knie wil krijgen kan bij SVO food academy een opleiding volgen voor Meester Worstmaker. In zes trainingen leert worst- en vleeswarenspecialist Paul van Trigt de deelnemers de fijne kneepjes van het vak. “Je producten moeten vakmanwaardig zijn.”

Goed recept

Goed recept

Een goede receptuur moet kunnen draaien bij de klant, de grondstoffen moeten goed beschikbaar zijn én het product moet zorgen voor herhaalaankoop van de consument. Aldus Coen van Oorschot, commercieel directeur van Vaess.

Ondernemers maken zich zorgen om verhoging minimumloon

Ondernemers maken zich zorgen om verhoging minimumloon

Verschillende media meldden vorige week dat het kabinet vanaf volgend jaar het wettelijk minimumloon wil verhogen. Brancheorganisaties in de detailhandel en winkelambachten, waaronder, NBOV, Koninklijke Nederlandse Slagers (KNS) en de Vereniging van Nederlandse Visspecialisten (VNV) vrezen dat dit tot grote problemen gaat leiden en pleiten voor een...