blog

How dare you?

Blogs 148

Het zal weinig mensen ontgaan zijn: de hartenkreet van de 16-jarige milieuactiviste Gretha Thunberg, die tijdens de Klimaattop van de VN oudere generaties met ingehouden woede en vol emotie aansprak op hun verantwoordelijkheden. How dare you!

How dare you?

Kern van het probleem: klimaatverandering en uitputting van natuurlijke voedselbronnen. De oplossing is veelzijdig. Eén ervan, waarop in elk geval in Nederland keer op keer wordt gewezen, is verkleining van de veestapel. Die wordt verantwoordelijk gehouden voor een belangrijk deel van de stikstofuitstoot. Dat tegelijkertijd de Formule 1-races op het circuit van prins Bernhard in Zandvoort moeten doorgaan, omdat veel mensen nu eenmaal hiernaar toeleven, doet kennelijk even wat minder ter zake.

Wat moet u als slager met de aanhoudende berichten dat de vleesconsumptie omlaag moet omwille van het milieu? Hangt u uw vleesmes aan de wilgen? Of zijn er andere mogelijkheden? Gerechten waarin vlees en groenten vaker worden gecombineerd: hybride vormen. Bewuste inkoop van vlees dat duurzaam wordt gefokt. Of misschien wel komt van dieren die vrij in de natuur hebben rondgelopen en moeten worden geschoten, omdat er te veel van zijn, wilde zwijnen bijvoorbeeld. Zet u als slager vaker de koksmuts op en krijgt vega(n) meer ruimte in uw winkel? Bieden insecten en kweekvlees uitkomst?

De laatste consumptiecijfers wijzen uit dat er juist weer iets meer vlees wordt gegeten, maar op de langere termijn is een dalende vleesconsumptie wel iets om rekening mee te houden. Geen gemakkelijke geluiden, maar generaties als die van Gretha Thunberg zijn het, die verder moeten met deze planeet.

Zij willen die leefbaar houden: de laatste wetenschappelijke onderzoeken wijzen uit dat een kwart vlees en driekwart plantaardig het beste evenwicht is voor de voedselvoorziening wereldwijd. Daarin past vlees dus nog steeds, maar anders. Aan u de kunst dat zó te doen, dat mens, dier en milieu ermee uit de voeten kunnen. Want dat er met vlees heerlijke en eerlijke gerechten zijn te maken, bewijst deze Vleesmagazine weer eens. Durft u?

Reageer op dit artikel