blog

Flexibel meebewegen

Blogs 406

Het Klimaatakkoord houdt de gemoederen in Nederland behoorlijk bezig. Zo’n 600 maatregelen moeten het land groener maken en als het aan de opstellers van het akkoord ligt, betekent dat ook minder vleesconsumptie.

Flexibel meebewegen

Niet vaker dan twee keer per week vlees op het bord, dat is het uitgangspunt. Want door minder vlees te eten, wordt de uitstoot van CO2 flink verminderd. Althans, zo werd ons door het Planbureau voor de Leefomgeving voorgerekend. Inmiddels is deze overheidsinstantie al diep door het stof gegaan, want er zijn verkeerde cijfers gebruikt. Slechts een bescheiden deel van de uitgestoten broeikas-
gassen komt op conto van de landbouw.

Intussen wordt het klimaat behoorlijk vergiftigd door extremisten, die steeds een onterechte aanval doen op de landbouwsector en op ondernemers en medewerkers in de vleesindustrie. Begrijp me niet verkeerd, natuurlijk moet ook de landbouw iets doen aan de uitstoot van broeikasgassen, maar op het totaal is het maar een druppel op de gloeiende plaat.

Laat onverlet dat er wel degelijk een trend in de samenleving te zien is, met de opkomst van bijvoorbeeld flexitariërs. Inmiddels eet 55 procent van de Nederlanders drie dagen per week of vaker geen vlees bij de warme maaltijd of tussendoor. Op de andere dagen kiezen ze dan wel bewust voor een goed stuk vlees. Deze consumenten zijn uw klanten. Zij verkiezen de slager boven de supermarkt. Dus werk aan de winkel. Kijk verder dan alleen het standaard assortiment. Hoewel vegetarische producten (nog) geen omzetknallers zijn, bieden ze wel toegevoegde waarde. En misschien moeten slagers nog verder durven kijken. De consumptie van insecten zou best eens een vlucht kunnen nemen…

Natuurlijk moet het eerlijke verhaal over vlees worden blijven verteld, door de politiek en door de vleesbranche, maar sluit je ogen niet voor maatschappelijke veranderingen en beweeg flexibel mee.

Reageer op dit artikel