blog

Sexy en rock-‘n-roll

Blogs 572

Elke reden om er een feest van te maken moet je aangrijpen. Zeker binnen een beroepsgroep die vaak onder vuur ligt. Het feit dat dit prachtige blad, waar ik al ruim 5 jaar regelmatig een bijdrage aan mag leveren, inmiddels 10 jaar bestaat is dus wel even iets om bij stil te staan. Het bewijst dat er op dit moment nog bevlogen slagers zijn die de moeite nemen om te lezen wat er binnen onze branche speelt. Ons vak en mijn vakbroeders gaan mij nou eenmaal aan het hart.

Sexy en rock-‘n-roll

Dat is ook één van de redenen waarom ik altijd bijzonder kritisch ben op hoe ons ambacht naar buiten wordt gebracht en ervoor staat. Gelukkig zie ik regelmatig mooie nieuwe projecten en initiatieven voorbijkomen, maar ik denk ook dat er nog veel voor verbetering vatbaar is. Zo hebben we al jarenlang last van een chronisch personeelstekort en is opvolging niet vanzelfsprekend, waardoor de ambachtelijke slagerij langzaam uit het straatbeeld lijkt te verdwijnen. Helaas een probleem wat al veel langer speelt.

Daarom was ik nogal verbaasd toen ik een paar maanden geleden het interview met SVO directeur de heer de Leest las. Ik kan het verkeerd begrepen hebben, maar het kwam op mij over of deze problemen zich nog niet zo lang geleden aandienden en dat daar zeer snel op werd gereageerd. En dat terwijl ik in de tijd dat ik mijn eerste column voor dit magazine schreef, samen met een aantal slagers, al deel uitmaakte van een werkgroep om deze problemen te bespreken. Jammer genoeg ging de werkgroep door tijdgebrek van diverse leden ter ziele.

Nu is het zeker niet zo dat ik het initiatief van het Expertisecentrum de grond in wil boren, alleen twijfel ik of de kern van het probleem wel duidelijk is. Als we namelijk de jeugd warm willen maken voor een carrière in de vleesbranche is het geen overbodige luxe om je te verplaatsen in de denkwijze van diezelfde jeugd. Salaris, werktijden en vooral vrije tijd zijn daarbij geen onbelangrijke items. De kunst van het opleiden is om het vak tegenwoordig sexy en rock-‘n-roll te brengen. Zorg dat dit doorspekt is met een lik vakkennis en we zijn goed op weg.

En ook al leven we tegenwoordig in een digitale wereld en heeft het ouderwetse leerboek ons veel gebracht, zet tijdens masterclasses mensen uit het bedrijfsleven voor de klas. Deze ambassadeurs kunnen als de beste hun ervaringen luchtig en met een vleugje humor met de leerlingen delen. Actie- reactielessen zijn nu eenmaal ontzettend leerzaam, zowel voor leerling als leraar. Veel van de hoog aangeschreven ROC-koksopleidingen en de Cas Spijkers Academies maken daar dankbaar gebruik van. Binnen de horecawereld schatten ze deze vakkennis op waarde en worden ambachtslui op handen gedragen.

Kritisch als ik ben is het waarschijnlijk niet verrassend dat ik naar aanleiding van het betreffende interview een mail naar SVO heb gestuurd, want het uitsterven van ons vak gaat mij echt aan het hart. Helaas wacht ik nog altijd op een antwoord. Intussen stel ik mezelf maar gerust met de gedachte dat ze hiervoor te druk zijn met het redden van ons ambacht.

Reageer op dit artikel