blog

Het roer moet om

Blogs 369

Dierenactivisten hakken in op Franse slagers. Met verbijstering lees ik een artikel in het Algemeen Dagblad.

Het roer moet om

Franse slagers zijn bang. Bang voor de geweldadige acties van veganisten, schrijft de krant. En die angst is niet onterecht. Sinds mei vorig jaar zijn er al een honderdtal acties geweest, met name gericht tegen slagerijen. Winkels worden beklad, bekogeld en met nepbloed besmeurd. De voorzitter van de Franse branchevereniging heeft namens de 18.000 aangesloten slagers een brandbrief geschreven aan de regering, omdat de ondernemers zich bedreigd voelen. ‘Een kleine minderheid wil zijn levensstijl en ideologie aan de meerderheid opleggen’, schrijft de praeses, die bang is dat het conflict tussen slagers en veganisten zal escaleren.

Vooropgesteld; geweld is nooit goed. Dat kan en mag niet de manier zijn, waarop standpunten kracht bij worden gezet. Maar dat de wereld aan het veranderen is en eten een levensstijl is geworden waarmee je jezelf kunt manifesteren, is een feit. Steeds meer jongeren maken een bewuste keuze voor een vegetarische of zelfs veganistische levensstijl. Millennial’s zijn sociaal en maatschappelijk betrokken, vooral de hoger opgeleide jongeren. Zij zoeken uit waar hun voedsel vandaan komt en welke gevolgen hun eetpatroon heeft op het gebied van dierenwelzijn, milieu en gezondheid.

De ambachtelijke slager die toekomstbestendig wil zijn, mag hiervoor de ogen niet sluiten. Dat zegt ook SVO-directeur Karel de Leest. In een interview in deze editie van Vleesmagazine zegt hij wellicht te vloeken in de kerk, maar ‘slagers missen de boot als ze niets doen met de toenemende vraag naar hybride producten en vleesvervangers’. Het roer gaat om. Ondernemers zullen met een ander bijltje moeten leren hakken.

 

Reageer op dit artikel