blog

Het mes erin

Blogs 333

De vaktechnische kennis van het slachten en uitbenen verdwijnt steeds verder naar de achtergrond. Veel slagers kopen een karkas, delen van een karkas of uitgebeende delen bij een slachterij of via een vleesgrossier.

Het mes erin

Slagersopleidingen besteden niet veel aandacht meer aan het slachten en uitbenen. Een aantal ondernemers is dat een doorn in het oog. Jonge mensen die zich het vak nog eigen moeten maken, zouden te weinig kennis van zaken hebben op het moment dat ze het bedrijfsleven binnenstappen.

Maarten Wolters, werkzaam bij slagerij Boenders in Eibergen en columnist van Vleesmagazine, ziet hier vooral een rol weggelegd voor de leerbedrijven. Hij nodigt leerlingen spontaan uit in de Achterhoek om een workshop half varken uitbenen te komen volgen. Hij vindt het heel belangrijk dat het enthousiasme over het slagersvak door de ondernemer op jonge mensen wordt overgedragen.

Bij slager Erik de Vos in Drachten is dat enthousiasme er zeker. Samen met vriendin Maaike de Boer heeft hij een missie: het ambacht terug in de slagerij en meer mensen laten genieten van vlees. De Vos snijdt alle delen zelf en kan daardoor ook klanten op maat bedienen. Zij kunnen zelf aangeven hoe dik de karbonades moeten zijn, bijvoorbeeld. Maar hij levert ook speenvarkens aan het spit en daarmee weet deze Friese slager zich te onderscheiden van de supermarkt.

Wie ook het verschil weet te maken, is Arno Wapenaar. Hij won de Gouden Slagersring 2018 met zijn innovatieve product, de Power meat bar crunch. Tijdens een feestelijke uitreiking bij SVO Food in Houten werden alle genomineerden in het zonnetje gezet. Juryvoorzitter Paul van Trigt benoemde specifiek de hoge kwaliteit van de producten die de jonge talenten lieten zien. Ook de Young Butchers lieten zich tijdens een demonstratie van hun beste kant zien. Als het waar is dat de jeugd de toekomst heeft, dan weet ik zeker dat het met het slagersvak wel goed komt. En anders snijd ik mijn oor af…

Reageer op dit artikel