blog

Jeugd heeft de toekomst

Blogs 796

De slagersbranche heeft behoefte aan jonge creatieve mensen, maar het blijft lastig om jongeren voor het ambachtelijke vak te enthousiasmeren.

Jeugd heeft de toekomst

Brancheorganisatie KNS organiseert daarom samen met de Stichting Opleidingsfonds Slagersbedrijf de Dag van de Slager XXL, die dit jaar in het teken staat van het thema ‘Jong geleerd, oud gedaan’. Tijdens de open dagen op 24, 25 en 26 mei worden met name kinderen en jongeren bekendgemaakt met de veelzijdigheid en de creativiteit van het slagersvak.Deelnemende slagers kunnen bijvoorbeeld klassenbezoeken afleggen, gastlessen geven op scholen of workshops organiseren.

Als moeder van twee pubers weet ik hoe belangrijk het is dat ze juist nu in aanraking komen met (jong)volwassenen die enthousiast over hun beroep vertellen. Ze struinen regelmatig beroepenmarkten en open dagen af en dan merk je hoe ze worden geïnspireerd wanneer met bevlogenheid over een beroep wordt gesproken. Aan de andere kant is de belangstelling ook heel snel verdwenen als het verhaal niet over komt. Goede ambassadeurs zijn dus van groot belang.

Zoals bijvoorbeeld bij slagerij Gleis in Aalten, waar inmiddels de vierde generatie in de startblokken staat. De jongste telg zocht het eerst nog in een hele andere branche, maar keert nu terug op het nest, omdat hij toch wel heel graag met z’n handen werkt. Wessel Starink en Kevin van der Veen zijn de ‘young butchers’ die de eer van Nederland verdedigen tijdens het EK in Parijs, en al tijdens de persdag lieten ze zien wat ze in hun mars hebben. Dirk Smolders won vorig jaar de Jong Talent-prijs in de race om de Gouden Slagersring en dat leverde hem veel op. Als hem wordt gevraagd of hij tips heeft voor studenten die ook mee willen doen, grinnikt hij: ‘Veel naar het café gaan en te laat beginnen.’ En hij kan het weten, want de jeugd heeft de toekomst.

Reageer op dit artikel