blog

Kerstdilemma

Blogs 1104

Begin november, de eindejaarsperiode dient zich aan. Net als ieder jaar zijn er afwegingen gemaakt op het gebied van assortiment, voorraad, planning et cetera.

Kerstdilemma

Nieuwe bestellijsten worden samengesteld. De aantekeningen van het vorige jaar zijn nagelezen om de verbeterpunten van toen te kunnen doorvoeren. Ieder jaar verloopt de eindejaarsperiode weer soepeler dan het jaar ervoor – calamiteiten uitgezonderd. Dit jaar is echter sprake van keuzestress met betrekking tot de zondag voor Kerstmis, zondag 24 december. Een kerstdilemma.

Wat is de juiste keuze voor deze dag? Gaan we open of blijven we juist dicht? In het verleden was het helder: de zaterdag was de laatste verkoopdag en daarna was er een driedaagse kerstsluiting. Misschien bood u uw klanten de gelegenheid op één van de kerstdagen de bestelling af te halen in verband met de beperkte koelruimte van de consument. Maar dat was het dan ook wel.

Nu is de situatie anders. Het grootwinkelbedrijf is standaard iedere zondag open en in grotere winkelconcentraties is de zondagopenstelling gemeengoed. Vanuit deze visie kun je haast niet anders dan op zondag 24 december open zijn.

Wanneer je echter vanuit het oogpunt van bedrijfsrendement deze situatie bekijkt, kom je tot een andere overweging. Zet alle op 24 december van het vorige jaar gewerkte uren af tegen het geldende zon- en feestdagentarief en bereken welke (enorme) invloed dit heeft op het rendement van uw kerstverkoop. U moet zich dan toch afvragen: ‘Kan ik ervan uitgaan dat de meeste klanten ook hun kerstbesteding bij ons doen als we de zondag voor kerst dicht zijn?’

Wat kost u meer rendement: gemiste extra omzet door zondagssluiting of extra omzet op zondag in combinatie met te hoge personeelskosten? Het is en blijft een moeilijke afweging.

Wanneer u neigt naar zondagsluiting, is communicatie van groot belang. Wees helder met betrekking tot uw openingstijden. Geef aan hoe u het ongemak van de klant zo klein mogelijk maakt. Leg uit hoe de klanten uw producten goed kunnen bewaren. Geef eventueel op één van de kerstdagen een afhaalmoment aan. Welke keus u ook maakt, ik wens u een optimale kerstverkoop toe!

Reageer op dit artikel