blog

Onwaarheden

Blogs 81

Intussen is de klok alweer een maandje geleden een uur teruggezet en werken wij slagers weer van lang voor zonsopgang tot na zonsondergang. Oftewel de mollentijd is weer aangebroken.

Onwaarheden

Niet dat het veel uitmaakt, ongeacht de tijd van het jaar zijn we altijd volop aan de bak. Alleen worden, naast het basisassortiment, de typische zomerse vleesdelen in het aanbod verruild voor echte winterse delen. Voor ons vakmensen geen punt, als het nodig is switchen we net zo makkelijk en meestal zonder problemen. We kunnen goed inschatten van wat ons te wachten staat.

Wat dat betreft doen we het beter dan al die professionals die dachten te kunnen voorspellen hoe het er aan toe zou gaan bij de presidentsverkiezingen in Amerika. Opiniepeilers, pietpraatprogramma’s en andere media zaten er weer eens flink naast. Net als bij de Brexit en zelfs bij het Oekraïne-referendum schoten ze mis. Stel je voor dat wij als ondernemers zulke missers maken, dan kan je de tent wel sluiten. Als er al een foutje wordt gemaakt dan zullen we dat direct herstellen en hier positieve lering uittrekken.

Dat wil niet zeggen dat we nooit met negatieve invloeden te maken hebben, helaas doen er nog altijd veel onwaarheden de ronde over de vleesindustrie. Hoe transparant we ook zijn, je hebt altijd te maken met negativiteit van buitenaf. Zo zit het vleeswereldje nu eenmaal in elkaar. De mensen die een afkeer hebben tegen vlees willen niets liever dan de hele boel afkraken. Vaak gaat dat vergezeld van aannames, verdraaiingen en onwaarheden. Je moet sterk in je schoenen staan om daar weerstand aan te kunnen blijven bieden.

Maar we moeten blijven relativeren. Problemen oplossen die er niet zijn kosten tijd en kunnen ervoor zorgen dat je de focus op het goede verliest. Staar je niet blind op wat een ander doet of zegt maar blijf dicht bij je eigen onderneming. Leg de focus op het vakmanschap en transparantie. Er valt niks te verbergen. Vertel altijd de waarheid en laat je niet verleiden door leugens, ook niet om bestwil. We krijgen tenslotte al genoeg onwaarheden over ons mooie vak op ons bordje.

Reageer op dit artikel