blog

Voedselcrimineel

Blogs 45

Helaas blijft het een feit dat negatieve berichten veel sneller en grootser worden opgepakt door de media dan positief nieuws. Zo stond ik samen met onder andere Europees commissaris Phil Hogan, staatssecretaris Martijn van Dam en diverse journalisten op een vrijdagmorgen in de Rotterdamse haven om een transport van kalfsvlees en varkensvlees uit te zwaaien.

Voedselcrimineel

Een dag waarop de vleessector volgens de Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) geschiedenis schreef. Voor het eerst in twintig jaar mocht er weer kalfsvlees naar de VS worden geëxporteerd en de uitvoer van varkensvlees naar China heeft een recordhoogte bereikt. De journalisten maakten aantekeningen, filmden het transport en interviewden de politici. Maar ondanks hun inspanningen kon ik in de media weinig over deze ‘hoogtijdag’ terugvinden.

Enkele dagen later kwam de vleessector echter wél uitgebreid in het nieuws. Drie jaar na de paardenvleesaffaire wordt nog steeds veelvuldig gerommeld met voedsel, zo hoorde ik ‘s morgens op het radionieuws en zag ik ’s avonds op het journaal. De Consumentenbond onderzocht tien keer lamsshoarma of -kebab, tien lamscurry’s en tien porties lamsgehakt. Zes keer werd er in plaats van lamsvlees rund of kalkoen aangetroffen. In acht andere porties zat wel wat lam, maar ook ten minste 40 procent ander vlees. Helaas sluiten deze bevindingen aan bij een lezing van Gert de Vries tijdens het MFC-Event in Gorinchem. Hij vertelde dat circa 10 procent van ons voedsel frauduleus is. Vanwege de hoge winst en de relatief lage straffen is er zelfs een voedselmaffia die zich bewust met fraude bezighoudt. Hoe moeilijk is het om het bekende Parmavlees-stempel te vervalsen of om een fijngestampt kruid te vervangen door een goedkopere soort? Om de fraudegevoeligheid van een bedrijf te meten, is de food fraud Vulnerability Assessment Tool ontwikkeld. Bedrijven die aan de nieuwe GFSI of BRC-7-eisen willen voldoen, moeten de tool toepassen. Een mooie ontwikkeling. Maar wat mij betreft, mogen ze nog wel iets anders doen tegen de voedselcriminelen. Veel strengere straffen en meer controles. Want net zoals waarschijnlijk alle andere consumenten wil ook ik graag eerlijke producten in mijn boodschappenkar.

Reageer op dit artikel