blog

Lokaal genieten

Blogs 230

Trots serveerde ik deze week ’s avonds bij een lokaal gebrouwen speciaalbiertje uit Sneek een stukje Waterpoortkaas. De Waterpoort is hét symbool voor Sneek en beide lekkernijen leken me een mooie combinatie.

Lokaal genieten

Alle kaas koop ik altijd trouw bij de kaasboer in het centrum en ik vond hem altijd hét toonbeeld van hoe een winkelverkoper met zijn klanten hoort om te gaan. Altijd is hij vrolijk, maakt tijd voor een praatje, laat van alles proeven en vertelt vol enthousiasme en passie over zijn producten. ‘Heeft hij ook over deze kaas verteld?’, wilde mijn gast weten. ‘Waar is deze dan gemaakt, want volgens mij zit er helemaal geen kaasmakerij in Sneek.’ Dus vol goede moed toog ik naar ‘mijn lokale held’ om een antwoord te krijgen op deze vraag. Helaas viel dat een beetje tegen. ‘

Het blijkt een algemene kaas te zijn van de keten waarbij hij is aangesloten, voorzien van een speciaal voor Sneek gemaakt etiket. Dezelfde kaas wordt in Leeuwarden verkocht onder de naam Oldehovekaas en in een andere plaats heeft hij weer een andere naam. Aan de ene kant is dat natuurlijk hartstikke slim. Je sluit zo op een eenvoudige manier aan op de vraag van consumenten naar lokale producten. En zolang je niet vertelt dat de kaas in Sneek wordt gemaakt, lieg je ook niet.

Aan de andere kant voel ik me ook een beetje bedonderd. Ik moet daarbij gelijk denken aan de kritische informatie over voeding die gegeven wordt tijdens televisieprogramma’s als De Keuringsdienst van Waarde en Radar. Als klant word je tegenwoordig bijna continu voor de gek gehouden. Slakken worden in andere huisjes gestopt, in een verpakking die vol staat met afbeeldingen van vruchten blijkt slechts enkele procenten fruit te zitten, en salades met kreeft blijken vooral veel surimi te bevatten. Hoe mooi is het dan als je als detaillist een puur product kunt aanbieden, waarvan de herkomst bekend is. Waarvan de klant zeker weet dat er niet mee gesjoemeld wordt. Laat de kaas maar zitten. Ik ga maar weer snel naar de slager, waar ik hoop dat ik net zo vrolijk en enthousiast geholpen wordt als door mijn ‘voormalige held’.

Voortaan serveer ik bij een lokaal of regionaal biertje een schaaltje met regionale vleeswaren. Eigenlijk smaakt dat toch een stuk lekkerder!

Reageer op dit artikel