blog

Feestje!

Blogs 61

Feestjes zijn altijd leuk, maar feestjes voor ambachtslieden zijn de leukste. En als de Koninklijke Nederlandse Slagers (KNS) maar liefst 125 jaar bestaat, is dat een mooie aanleiding voor zo’n feestje.

Feestje!
Gertjan Kiers. Foto: Diederik van der Laan

Een jubileum als dit is niet iets wat je als branchevereniging zomaar voorbij kunt laten gaan en is een goede reden om flink uit te pakken. Nu kan ik u vertellen dat dit inderdaad onlangs het geval was, en inspirerende sprekers hun ervaringen en ambachtelijke kennis met de gasten van het feestje deelden. Ik moet eerlijk bekennen dat ik in den beginne niet zo enthousiast was toen ik het oorspronkelijke programma zag – de mensen die mij goed kennen weten wel waarom, maar door messcherpe bewustwording werd deze oneffenheid vakkundig door de KNS rechtgezet. Hulde!

De dag eindigde met de uitreiking van de Gouden Slagersring, een prijs die wordt uitgereikt aan de slager die een innovatief product heeft bedacht dat aan de eisen van de huidige tijd voldoet. Van de ruim vijftig inzendingen kwam Ron de Kwant met zijn Vitale Vink als winnaar uit de bus, een mooie prestatie. Het enige minpuntje was het geringe aantal inzendingen van onze jeugdige slagers, oftewel onze toekomst. We weten allemaal dat we er keihard aan moeten trekken om ons vak weer rock-’n-roll te maken, zodat er weer voldoende jeugd instroomt.

Dat is ook precies de reden dat Julius Jaspers en ondergetekende tijdens ons vleesevent Butcher’s Heaven op 11 en 12 juni in Amsterdam niet alleen vlees, maar ook de jeugdige slager centraal zetten. Naast de vele vleesgerechten die er geproefd kunnen worden, die door sterrenchefs, chef-koks en gepassioneerde hobbybarbecuers worden bereid op Big Green Eggs, vinden er stoere slagersdemo’s plaats. Deze demo’s heb ik onder mijn hoede genomen en daarbij word ik geassisteerd door de Young Butchers. In een glazen kas zullen we voor het publiek uitbenen, snijden en alle vleesvragen van de toeschouwers beantwoorden. Transparantie tot op het bot in een prachtige ambachtelijke omgeving: de monumentale Centrale Markthal op het Foodcenter in Amsterdam.

Zeg nou zelf: van een dergelijk podium voor vlees en de ambachtelijke slager met een hal vol liefhebbers moet het (jonge) slagershart toch sneller gaan kloppen? Het ambachtsleven kan mooi zijn, alleen moeten wij laten zien hoe mooi het is!

Reageer op dit artikel