blog

Kweekvijver

Blogs 240

Jong geleerd is oud gedaan. Het spreekwoord gaat al eeuwen mee. De kunde van de jongvolwassen vakgenoten komt deze week tot een hoogtepunt op de International Young Butchers Competition in Frankfurt. Wiebe Mulder en Maarten Wolters willen het eremetaal voor Nederland herwinnen. Reserve-kandidaat Dennis de Geijter loopt alvast warm voor 2017.

Kweekvijver
Anne Mieke Ravenshorst.

Het is prachtig om te zien met wat voor gloed in hun ogen de jonge slagers aan de slag gaan. Diezelfde gloed was 4 april zichtbaar bij de deelnemers aan de Gouden Slagersring – en dan is er altijd dat pijnpunt van ‘winnen of verliezen’, terwijl er feitelijk alleen maar winnaars op het erepodium staan. Ron de Kwant is ringdrager, dat is een feit. De andere kandidaten mogen in 2017 in de herkansing.

Terug naar de jeugd die de afgelopen weken volop trainde voor het IYBC. Er is gevlochten, gekneed, gedraaid en gepriegeld. De jongens – dames, waar blijven jullie? – worden gesteund door een garde van ‘oude, wijze’ mannen en vrouwen. Docenten, trainers en werkgevers. Met die laatste moet je het als aankomend slager treffen.

Oud gedaan is namelijk ook jong geleerd. De jonge garde kan dit alleen doen als ze zich gesteund voelt. Dat betekent voor werkgevers: investeren in mensen, ruimte bieden, vlees beschikbaar stellen. Dan snijdt het mes aan twee kanten. Of zoals een van de werkgevers van de Young Butchers, Gerwin Starink van Keurslagerij Boenders, zegt: ‘Ze zijn zo succesvol als hun omgeving enthousiast is. Dat commitment is nodig. Je bent ze veel kwijt in je slagerij, soms moeten collega’s taken overnemen, maar hun zelfvertrouwen groeit en dat is winst voor de onderneming. Ik leer zelf ook nog elke dag van die gasten!’

Starink ziet het nog ruimer. ‘Zo creëren we een kweekvijver van nieuwe slagers. Misschien zit er wel eentje bij die straks m’n bedrijf overneemt.’

Reageer op dit artikel