blog

Out of the box

Blogs

Januari en februari zijn voor mij altijd redelijk relaxed. De handel is een beetje tam en dus is er wat tijd over om eens lekker rond te kijken en mij met andere zaken bezig te houden – wel vleesgerelateerd natuurlijk. Zo ben ik momenteel druk bezig met het schrijven van artikelen voor dit magazine. Daarnaast ben ik in onderhandeling over een tv-programma. Het onderwerp zal u niet verbazen: vlees!

Out of the box
Ook slagers experimenteren al met alternatieve eiwitten, zoals Gert-Jan Kiers hier op archiefbeeld. Foto: Diederik van der Laan

Het blijft prachtig om het slagersvak op een voetstuk te zetten. Dat was ook een reden om samen met Julius Jaspers een vleesevent te organiseren. Na ons tripje vorig jaar naar Meatopia in Londen waren we er beiden van overtuigd dat zoiets ook in Amsterdam moet kunnen. Inmiddels is Butcher’s Heaven op papier al een feit, het zal plaatsvinden op 11 en 12 juni. Twee dagen lang staat de Centrale Markthal in Amsterdam in het teken van vlees, workshops, presentaties en barbecues, veel barbecues. Hier kunnen we laten zien dat we trots zijn op ons ambacht. Want wees eerlijk, ons vak heeft zulke evenementen keihard nodig. Het ambacht leeft en wordt weer populair.

Daarom is het mooi dat ik binnenkort ook een training van onze jonge slagers, die tijdens de Young Butchers’Competition weer een gooi doen naar de eerste prijs, mag bijwonen. Ik ben heel benieuwd met welke insteek ze dit jaar de competitie benaderen. We leven in 2016 en zullen dus een moderne kijk op vlees moeten hebben: welke delen zijn populair en hoe kan ik ze zo snijden dat het bijzonder en uniek is?

Ik ben wat dat betreft een groot voorstander van out-of-the-boxdenken. Niet dat ikg eijkte, niet altijd de standaardschnitten, maar geef vlees vlees een klinkslag naar de moderne tijd door bepaalde garingen te adviseren of bepaalde vormen aan vlees te geven die het vleeskopend publiek nog niet kent. Wedden dat je zonder gebruik van veel hulpmiddelen van een eenvoudig stukje vlees een pronkstuk kunt maken? Verdiep je in buitelandse schnitten en lees je eens in de vele verschillende garingsmethoden in. Bedenk dat het barbecueseizoen tegenwoordig 12 maanden duurt. Dus ook als het zonnetje niet schijnt, gaat de fik in de houtskool. Speel daar op in en bezoek eens een barbecueërs, want die zitten al een tijdje te wachten tot u meegroeit met hun niveau.

Reageer op dit artikel