blog

Koud kunstje

Blogs

De herfst hangt al in de lucht, maar de temperaturen in Nederland zijn tijdens het schrijven van dit artikel nog prima. En dat is prettig, want eerder deze week kwam ik terug uit Griekenland. Kreta om precies te zijn. Tegen negen uur ’s ochtends gaf de thermometer al rond de 28°C aan. In de schaduw.

Koud kunstje

In de loop van de dag werd met enige regelmaat de 41°C aangetikt. Heerlijk als je vakantie hebt, maar om een beetje af te koelen was het geen straf om af en toe even een goed gekoelde supermarkt of slagerij in te lopen.

Slagerijen op Kreta blinken overigens niet uit in het verleiden van klanten door mooie etalages of vitrines. Voor het raam hangen hele, bloedige karkassen van schapen, lammeren en konijnen (inclusief een wollig staartje) aan haken. Varkenskoppen liggen op schalen en lijken de voorbijganger wat glazig aan te kijken. Maar goed, ’s lands wijs, ’s lands eer. En eerlijk is eerlijk; zo’n lammetje uit de oven of een gestoofd konijn in een tomaten-uiensaus is toch wel heel erg lekker. Zeker als het door mijn Griekse schoonmoeder met veel liefde wordt bereid.

In landen waar de temperaturen zo hoog oplopen is het niet eenvoudig om alle producten goed gekoeld te houden. Maar ook in Nederland zijn koel- en vriesruimten zeer belangrijke onderdelen van de inrichting in de vleessector. Vaak energieverslindende apparaten die veelal milieubelastend zijn. Toch kunt u snel flink besparen op energiekosten, zonder grote investeringen te doen. In deze uitgave van Vleesmagazine staat het thema koelen en vriezen centraal. Daarin leest u een flink aantal tips om eenvoudig 20 procent te besparen. Het is eigenlijk een koud kunstje.

Reageer op dit artikel