blog

Vlees is geen pak zeeppoeder

Blogs

Na de zoveelste negatieve publiciteit over vlees vind ik als ambachtelijk slager dat ik moet reageren. Hoe is het mogelijk dat supermarkten van de consumenten zoveel krediet krijgen? Als het de prijs is en in kilo’s veel vlees moet worden verkocht, kan ik mij dat voorstellen. Dan is het vlees zonder verhaal. Bijvoorbeeld als er wordt beoogd dat er deze week 1000 kilo gehakt moet worden verkocht tegen een lokkertjesprijs.

Vlees is geen pak zeeppoeder

Maar die 1000 kilo vlees voor gehakt is niet voorhanden en wordt ten koste van alles aangeschaft. Het product vlees wordt dan vergeleken met een pak zeeppoeder. Overal – uit diverse landen – komt ons vlees dan vandaan; consumenten accepteren dat.
Ook vanuit Brussel wordt dit gewoon toegelaten.
Waar  ik wel moeite mee heb, is dat elke keer weer de naam slager wordt misbruikt: slagersham, slagersgehakt, slagerskwaliteit.
Noem het dan supermarktkwaliteit en misbruik de naam slager niet steeds.
Als er een schandaal in vlees speelt in de supermarkt, moeten wij als slager ons verantwoorden en uitleggen hoe dat komt. Consumenten spreken er schande van. Maar vergeet niet dat zij er zelf debet aan zijn. Want voor de supermarkt geld maar één motto: ‘De consument bepaalt en betaalt.’

 

Jos Lohman, Enschede

Reageer op dit artikel