blog

Misleiding

Blogs

De consument wordt flink besodemiederd. Etiketten op voedingsmiddelen zitten vol fouten. Hoeveelheden kloppen niet, ingrediënten in het product staan niet op het etiket of staan er wel op maar zitten er niet in.

Misleiding

Sinds de vlees- (voedsel) affaires elkaar in razend tempo opvolgen wordt er getwijfeld aan de capaciteit én de kwaliteit van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Politiek Den Haag begint zich nu ook grote zorgen te maken over de slagkracht van de voedselwaakhond. Terecht, want de volksgezondheid komt zo langzamerhand serieus in het geding.

De overheid investeert daarom enkele tientallen miljoenen om de inspecties van de NVWA te verbeteren. Het gaat om 34 miljoen euro eenmalig en 33 miljoen jaarlijks. Volgens staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) en minister Edith Schippers (VWS) zijn de investeringen nodig ‘om volksgezondheid en dierenwelzijn te waarborgen en de goede exportpositie van Nederland te kunnen handhaven.’ Als het gaat om verpakken speelt de NVWA óók een niet te onderschatten rol. Vlees wordt vanuit de slachterij en uitsnijderij verpakt in plastic zakken en kratten, vacuümzakken of in diepvriesverpakkingen.

Alle vleesbedrijven in de keten zijn verantwoordelijk voor de kwaliteit van de verpakking die zij gebruiken schrijft Yvon Bemelman in deze industriespecial. De verpakking moet bovendien traceerbaar zijn in elk stadium van de keten. Als na een calamiteit, eigen onderzoek of een controle van de NVWA blijkt dat een verpakking een gevaar kan opleveren voor de consument, moet deze snel uit de handel kunnen worden genomen. Gezien de perikelen van de laatste maanden is het maar de vraag of de NVWA dit allemaal wel tijdig signaleert.

Dit commentaar verscheen in de industriespecial (behorend bij Vleesmagazine) van maart 2014.

Reageer op dit artikel