blog

Luchtfietserij?

Blogs

In nog geen decennium is het aantal Nederlandse MKB-bedrijven dat in aanmerking komt voor overname gegroeid tot meer dan honderdduizend. Bedrijfsopvolging is óók voor slagers een enorm probleem.

Luchtfietserij?

De babyboomgeneratie staat op het punt ermee te stoppen, maar is nauwelijks in staat opvolgers te vinden. Lang niet alle slagerszonen of -dochters zijn bereid met volle overgave in het bedrijf van de ouders te stappen. En ook van buitenaf is er niet veel interesse voor investeren in een slagerij. ‘Zie je onderneming maar eens kwijt te raken. Mijn pensioen zit wel in die tent’,  liet een pessimistische slager op leeftijd me onlangs op een beurs weten. Het is ook verdomd lastig.
Maar misschien gloort er enige hoop aan de horizon. Privé-investeerder Cees Buys duikt in het ‘gat’ en is van plan via zijn bedrijf BedrijvenLease Equity Funding slagerijen op te kopen. Luchtfietserij of een goed idee? Het zal de komende maanden moeten blijken. De zelfstandig verander- en crisismanager wil in ieder geval dat aan het eind van 2012 of begin 2013 de eerste Meat & Eat het levenslicht ziet. Een slagerijconcept waarbij ook gerenommeerde koks worden betrokken.
Buys ziet het voor zich dat klanten individueel of in  groepsverband na sluitingstijd met de slager en de kok vlees culinair bereiden. Gesprekken met de eerste twaalf aspirantondernemers hebben plaatsgevonden. Daar zal het probleem niet zitten, er zijn best fanatieke jonge ondernemers te vinden die zich in zo’n avontuur willen storten. Maar de zoektocht naar slagers die hun bedrijf voor een fractie van de waarde willen verkopen aan BedrijvenLease, zal langer duren. Laat staan het vinden van pakweg honderd investeerders die heil zien in de formule en er minimaal €10.000 in willen stoppen. Het is, in deze tijd van financiële crisis, nogal wat.
Toch is Cees Buys – lees het  interview met hem op pagina 22 en 23 in Vleesmagazine van oktober – vol vertrouwen. Er is iets dat vóór hem pleit. Hij stond aan de wieg van enkele succesvolle formules, zoals snackbarformule Smullers op NS-stations.

 


Dit commentaar verscheen eerder in Vleesmagazine van oktober 2012.

Reageer op dit artikel