blog

Openheid

Blogs

We kunnen er niet omheen, opnieuw aandacht voor een vleesaffaire. Er is ESBL in rund- en kalfsvlees aangetroffen, bleek uit onderzoek van de Consumentenbond. De overheid weet er niet goed raad mee.

Openheid

Sharon Dijksma, staatssecreataris van Economische Zaken, liet in een brief aan de Tweede Kamer weten dat er nog weinig kennis beschikbaar is over de weg die ESBL’s ‘bewandelen’ richting vlees en consument. Vreemd. Vorig jaar wees onderzoek al uit dat vrijwel alle kip in de Nederlandse supermarkten besmet is met ESBL. Meer kennis had dan ook voor de hand gelegen.

Dezelfde Dijksma gaf tijdens het Pluimveecongres de vleesbranche het advies meer openheid van zaken te geven. Goede informatie over de herkomst van vlees kan volens haar het vertrouwen van de consument winnen. Dat is waar. Voor sommige bedrijven in de branche is openheid al vanzelfsprekend. Zoals de ondernemers die zich op de IFFA presenteerden.

Vleesmagazine was in Frankfurt bij de belangrijke ontmoetingsplaats van de internationale vleesindustrie. In de Frankfurter Messe sprak Nederland een flink woordje mee. Veel bedrijven zetten vol in op openheid én service. Misschien een gevolg van de crisis, maar ook een trend. ‘Een machine maken is één, maar 24 uur per dag geholpen kunnen worden in geval van problemen is iets anders. Wij garanderen dat’, zeit accountmanger Robert Ruesen van Multivac op de beursvloer. Ook Veld Koeltechniek uit Groenlo doet er alles aan om klanten te ontzorgen en gaat prat op de nieuwe meldkamer: installaties worden op afstand beheerd. Bedrijven willen in deze turbulente tijden de klanten optimaal van dienst zijn. Want alle affaires ten spijt, de vleesbranche leeft wél. Dat werd op de driejaarlijkse IFFA meer dan duidelijk.

Reageer op dit artikel