blog

Chinees

Blogs

De keukens van Chinese restaurants zijn de smerigste restaurantkeukens van het land. De 
Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit sloot de afgelopen twee jaar 31 eetgelegenheden die de 
hygiëneregels in ernstige mate hadden overtreden. Daarbij zaten 23 Chinese restaurants. Ja, en wat heeft dat met de vleesbranche te maken, hoor ik u denken?

Chinees

Slager Jos Lohman uit Enschede, altijd in voor een stunt, zag in deze affaire een mooie kans om het ambacht te promoten. Hij pakte uit met kortingen op bami en nasi en de bakjes van 400 en 800 gram vlogen de deur uit. ‘Dít is het moment om marktaandeel weg te halen bij de Chinees’, liet een opgetogen Lohman Vleesmagazine weten op de dag dat hij in mum van tijd al 100 kilo had verkocht. Of het écht te maken heeft met de malaise bij de Chinese restaurants is de vraag, maar feit is dat deze slager omzetkansen rook.

Het gebeurt de laatste maanden vaker. Zoals na het paardenvleesschandaal. De vraag naar het ijzerrijke product steeg explosief. Mensen werden nieuwsgierig en slagers die nooit paardenvlees verkochten, legden het met succes in de vitrine. Paardenslager Han Janmaat uit Hilversum zag maar liefst tussen de 2500 en 3000 paardenworsten per week over de toonbank gaan. Omzetten stegen na een dubieuze aanleiding. Dat is 
opmerkelijk. Er ligt meer in het verschiet, want er speelt nóg een affaire. Recentelijk is er ESBL in runderbiefstuk en in liefst 40 procent van het kalfsvlees in supermarkten aangetroffen.

Slagers, wees creatief en breng op bijzondere wijze over de bühne dat u ESBL-vrij vlees in de schappen heeft liggen. Schreeuw het van de 
daken. Het blijkt te werken. Een schandaal leidt ook tot positieve effecten.

Dit commentaar verscheen eerder in Vleesmagazine van juni 2013.

Reageer op dit artikel