blog

Man en paard

Blogs

Natuurlijk, de paardenvleesaffaire die de afgelopen maanden zoveel stof deed opwaaien, doet de sector geen goed. Het is geen reclame wanneer op prime time in het NOS-journaal keer op keer over de vermeende praktijken bij de Osse vleesverwerker Willy Selten wordt uitgeweid.

Man en paard

Hoewel er geen gezondheidseffecten in het geding zijn, kan de gemiddelde consument er toch flink onzeker van raken. Je wilt immers consumeren wat op het etiket staat en geen paard eten als je rund denkt te kopen. Punt. Maar daar is terechte twijfel over ontstaan en de NVWA riep maar liefst 50 miljoen kilo vlees terug. Daarvan zou circa 23 miljoen kilo zijn geleverd aan afnemers in Nederland. Het vlees kan geleverd zijn aan koel- en vrieshuizen, supermarkten, groothandels of horeca, laat de NVWA weten. De slager wordt niet genoemd. En voor het ambacht liggen er, om het cliché toch maar te gebruiken, dus kansen.

In Vleesmagazine nummer 5 stelt demoslager Gert Jan Kiers, die zich laatste maanden ontpopt tot een boegbeeld voor de branche, dat hij niet raar opkijkt van deze affaire. Hij aarzelt niet om man en paard te noemen. ‘Heeft de consument er wel eens over nagedacht hoe het mogelijk is dat kant-en-klare lasagne nog geen euro kost? De verpakking is nog de grootste kostenost voor de fabrikant’, laat hij weten. Hij heeft gelijk en in een ambachtelijke slagerij hoef je niet bang te zijn voor dit soort excessen.

Voorzitter Ad Bergwerff van de Koninklijke Nederlandse Slagersorganisatie (KNS) acht het hoogst onwaarschijnlijk dat vlees van Selten bij de slager om de hoek in de schappen is terechtgekomen. Hij verwacht, net als halverwege de jaren negen, toen de BSE-crisis naar een hoogtepunt steeg, dat de slagers het drukker gaan krijgen. Destijds was de gezondheid in het geding die ten grondslag lag aan de toestroom. Dat is nu niet het geval. Er is deze keer sprake van een economisch delict, dat vooral het vertrouwen in de supermarkt aantast. De slager kan nú profiteren omdat paar verkleed als rund in de schappen ligt.

 


Dit commentaar is eerder verschenen in Vleesmagazine van mei 2013.

Reageer op dit artikel