blog

De Mastreechter Staar

Blogs

Om overal het vak te leren, ging ik eind jaren 60 van patroon naar leermeester. Zo kwam ik in het najaar bij een slager terecht, die je alleen maar kon afbekken. Nooit deed je iets goed. Tegen klanten was hij soms heel aardig en dan weer, uit het niets, kregen ze de volle lading.

De Mastreechter Staar

Als er werd gevraagd om iets anders, wat niet in de toonbank lag, kreeg de klant een uitbrander. ‘Wat denkt u allemaal? Dat dat zomaar kan?’ Ik kroop zelf haast in elkaar. Er was in die tijd al zoveel concurrentie en toch dacht mijn baas dat hij keizer was en de klant geen koning.

Er was bij die slagerij een voorraadhok vol met zakken en een grote stapel polyrolen. Ik dacht: ‘Die zullen wel in de reclame zijn.’ Wat moet je anders met zo’n veertig dozen? Het viel mij op dat hij regelmatig naar die voorraadkamer ging. Op een middag moest ik er wat pakken en ik zag wat glinsteren op de vloer. Het was een dop van een jeneverfles en er lagen tot mijn verbazing allemaal flessen met jenever. Mijn patroon was een wandelende kroeg. Vandaar zijn wisselende stemmingen! Na nog een heftige uitval richting mij, ben ik kwaad weggelopen. Ik was een leerling en had geen zelfvertrouwen meer.

Eind november dat jaar had ik een nieuwe patroon. Het was of ik in een andere wereld belandde. Zijn zoon was mijn leermeester. Ik leerde daar alles in een goede harmonie. Ik heb daar voor mijn gevoel de mooiste kerstvoorbereiding van mijn leven gehad. Het waren lange dagen, maar de broodjes gebakken ei, de gevulde weihnachtstollen en Crown Cola vergoedden veel. Ik vergeet nooit meer de woorden van mijn patroon op kerstavond: ‘Ik ga zo heerlijk zitten genieten van een glaasje en met de kerst-lp van de Mastreechter Staar op de achtergrond.’

Veertig jaar later is mijn huis ook vervuld met deze muziek. Een vooruitziende werkgever, met een uitmuntende smaak voor kwaliteit. Collega’s, wij zijn de kunstenaars, artiesten en ambachtslieden met aanzien. Laten wij deze feestmaand onze klanten verwennen als nooit tevoren. Want de liefde voor het vak is wat je uitstraalt en dat komt altijd weer bij je terug. Mooie en gezegende kerstdagen gewenst!

Het gaat u naar den vleze!
Jan Joosten

Reageer op dit artikel