blog

Leegstand

Blogs

Ook bij ons in Barneveld komen steeds meer winkelpanden leeg te staan door achterblijvende omzetten en aflopende contracten. Veroorzaakt door verkeerd management of concurrentie van de webshops die de opmars doorzetten ten koste van winkelomzet in steden en dorpen.

Ook bij ons in Barneveld komen steeds meer winkelpanden leeg te staan door achterblijvende omzetten en aflopende contracten. Veroorzaakt door verkeerd management of concurrentie van de webshops die de opmars doorzetten ten koste van winkelomzet in steden en dorpen.

 

Het gaat u naar den vleze!
Jan Joosten
 

Afgelopen najaar was ik in het Zuid-Duitse Garmisch Partenkirchen en daar leek de oude binnenstad wel een spookstad door de vele leegstand. Hangt ons dat in vele plaatsen ook boven het hoofd? Ongezellige winkelcentra, ik moet er niet aandenken. Er zal veel creativiteit nodig zijn om deze gaten in het winkelbestand op te vullen met onder andere foto’s of kleine exposities.

Bij ons heeft men op zaterdag in één van de lege panden gratis kinderopvang gehouden. Met veel succes. Veel oudere ondernemers zitten met hun handen in het haar, omdat de boekhouder hen altijd heeft voorgehouden dat het winkelpand de oudedagvoorziening is. Ze zitten met een pand dat niet te verhuren is en vaak door de grote oppervlakte tevens niet te verkopen. In deze tijd is dus niets meer zeker.

Waarschijnlijk zitten ook collega’s elders in het land met dit probleem. Om ons heen is men van alles aan het ontwikkelen zoals appartementencomplexen met daaronder winkelruimte. Ik vind dat lef hebben in deze tijd. Er wordt net zo gedacht als de familie Miele (‘Er is geen betere’): investeer als er recessie is, dan ben je er klaar voor wanneer de economie weer aantrekt. In de afgelopen winterse periode met sneeuw viel het mij op dat het bij verschillende winkeliers en vooral de ketenzaken erg goed gaat, want uit minachting voor hun clientèle zijn zij te lui en arrogant om de stoep voor de winkel sneeuwvrij te maken. Ja, zo maak je het de webwinkels wel erg makkelijk. En op een  volgende ledenvergadering van hun ondernemersvereniging zijn het steevast deze winkeliers die lopen te mopperen dat het zo rustig is in het winkelcentrum en dat er meer actie moet worden ondernomen door het bestuur. Waar zij zelf natuurlijk door hun drukke werkzaamheden geen zitting in kunnen nemen.

Reageer op dit artikel