blog

Deel 7 17 jan.: Principes, trots, ying-yang

Blogs

  Schrijven voor een vleesblad en dan geen vlees eten. Deze week bleek dat dit eigenlijk niet kan, althans niet altijd. Ja mensen, ik heb alweer gezondigd, maar dít keer bewust.  Afgelopen week moest ik voor een interview naar het bedrijf Maqs Food in Beesd. Zij wonnen begin januari de Horecava Innovation Award voor hun procédé waardoor vlees […]

 

Schrijven voor een vleesblad en dan geen vlees eten. Deze week bleek dat dit eigenlijk niet kan, althans niet altijd. Ja mensen, ik heb alweer gezondigd, maar dít keer bewust. 

Afgelopen week moest ik voor een interview naar het bedrijf Maqs Food in Beesd. Zij wonnen begin januari de Horecava Innovation Award voor hun procédé waardoor vlees mals en smakelijk uit de magnetron komt.

Proeven
Een dilemma, want al van tevoren stond vast dat ik het vlees zou móeten proeven. Hoe kan ik anders beoordelen of het inderdaad waar is wat Maqs Food beweert? Zou ik zelf gaan? Of moest ik een collega sturen? Ik ben immers deze maand vegetariër.

Ik koos toch om zelf te gaan, dan maar een zwart spikkeltje op mijn ziel. (mijn vader zei vroeger altijd wanneer ik stout was geweest, dat ik een zwart spikkeltje op mijn ziel kreeg van God. Alleen als ik weer lief was, zou die verdwijnen…)

Ik heb geproefd. Van de magnetron-entrecote en de magnetron-kip. Het vlees blijft inderdaad mals en voor een bepaalde markt is dit mogelijk een uitkomst. Eerlijkheid gebiedt mij echter te zeggen dat er niets boven de geur en de aanblik van een sudderend biefstukje in de pan gaat. Eten is namelijk ook beleven.

Principieel
Maar goed, hoe principieel ben ik nou eigenlijk als vegetariër? Die vraag loopt als een rode draad door mijn experiment heen. Al eerder stelde ik mij bij andere gelegenheden deze vraag. Ik koop en kook immers ook vlees voor de andere leden van mijn gezin, ik zet bezoek tijdens feestjes vlees voor, ik laat de jarige Kayl op kip trakteren op school (Dit kind is zo gek op vlees dat mama zelfs ’s ochtends vroeg de keuken in moet om op zijn verjaardag 32 kipsateetjes te maken voor de kinderen in zijn klas, over principieel gesproken) en nu heb ik ook al mijn principes overboord gegooid ten gunste van mijn werk.

‘Williknie’
Gisteravond heb ik echter weer gecompenseerd. Ik kreeg van iemand de tip om de Pizza con Funghi van Dr. Oetker te kopen. Zou erg lekker zijn. Heb ik gedaan. Wel iets te veel tomatensaus overigens, voor de rest was-ie best goed te eten.

Voor de kinderen doe ik ’s woensdags altijd patat en ik had voor Kayl vegetarische frituursnacks gekocht bij deJumbo. Hem natuurlijk niet verteld dat er géén vlees in zat. Ik wilde namelijk wel eens weten of het hem zou opvallen. Toen hij de dingen in het pakje zag, wees hij meteen al naar de groenbruinige driehoekjes. ‘Die williknie. Die ziener vies uit.’

Kon ‘m overigens geen ongelijk geven… 

Trots en teleurstelling
De andere twee soorten zagen er lekkerder uit; soort gepaneerde bamischijfjes. Hij zette er meteen zijn fietsenrekje in. Bij de eerste hap, zag ik ‘m wel denken: ‘Dit smaakt anders’. Nog een hap dan maar en nog één. ‘Dat gaat goed’, dacht ik hoopvol, maar dit moment van euforie was van korte duur. ‘Getsie’, concludeerde hij. ‘Ik wil deze niet meer. Dit smaakt vies. Zit alleen maar groenten in. Mag ik een Picanto?’

Een mengeling van trots en teleurstelling vervulden mij. Trots dat hij zich niet laat foppen met surrogaatvlees en teleurstelling omdat het voor mij een stukje makkelijker wordt als hij in ieder geval íets van vegetarisch lekker vindt. Het zit er echter niet in. Ook nu hij 8 jaar is, blijft hij carnivoor bij uitstek. Ik leg me er maar bij neer.

Meatless
Eerder deze week ben ik ook begonnen met Meatless. En ik moet zeggen dat het heerlijk was. Ik heb de bruine variant opgebakken (leek net gehakt) samen met ui, paprika, taugé champignons en een lichte tandoori saus. Had eigenlijk ook nog rijst willen doen, maar het gerecht zag er zo ook al lekker uit. En dat was het ook.

Bedankt Jos, ook voor de recepten die je me mailde. Daarmee én met de hoeveelheid Meatless die ik nog in de vriezer heb, kan ik wel even vooruit. Wanneer komt dat Meatless eigenlijk eens als losstaand product op de markt. Zou je volgens mij best goede zaken mee kunnen doen. 

Diarree
Tot slot weet ik nu ook waarom ik deze maand al twee keer buik- en maagklachten heb gehad.

Lezer Johan, een macrobioot, schreef mij: 
“Vleeseters gebruiken bijna altijd veel koffie (ying) en fruitsappen en cola’s, fanta’s etc. (allemaal extreem ying) dat is in een menu met vlees (yang) noodzakelijk voor een balans in het lichaam. Door vlees te verwijderen uit je menu en het blijven drinken van deze dranken zal er een laxatie optreden. Diaree dus in het meest ernstige geval. Het zegt ook iets over je lichamelijke conditie. Dat je eerder geen of weinig last had van diarree, is normaal omdat je voedingspatroon redelijk in balans was, echter wel een balans die ver ligt van een gewenste balans.’ 

Dus met andere woorden: ik mag geen vlees meer én geen koffie meer? Wat volgt?

‘k Heb zin in een kroket.

Tot snel.

Hebt u goede tips of adviezen? Of wilt u gewoon reageren? Klik dan hier.

Terug naar boven

 

Reageer op dit artikel