blog

(7) Dinsdag 2 oktober: Slotgedachte

Blogs

Ben weer terug in het land. Veilig en wel, gelukkig. Ben vandaag weer begonnen op de redactie en heb ook eindelijk de foto’s kunnen uploaden. Ik heb de afgelopen dagen nog even de ‘kipexpeditie’ laten bezinken en de enige conclusie die ik kan trekken is dat ik zeer onder de indruk ben van wat ik […]

Ben weer terug in het land. Veilig en wel, gelukkig. Ben vandaag weer begonnen op de redactie en heb ook eindelijk de foto’s kunnen uploaden.

Ik heb de afgelopen dagen nog even de ‘kipexpeditie’ laten bezinken en de enige conclusie die ik kan trekken is dat ik zeer onder de indruk ben van wat ik in Brazilië heb gezien.

Leren
De bedrijven doen hun uiterste best om zo schoon en efficiënt mogelijk te werken om naar Europa te kunnen blijven exporteren.

Braziliaans vlees niet veilig? Hoe kan dat als er om de haverklap Europese inspecteurs komen en dan met eigen ogen zien hoe hygiënisch de exporterende bedrijven werken? Dan zou de exportvergunning toch direct worden ingetrokken? Zo lang dat niet gebeurt, kan iedereen ervan uitgaan dat er niets aan de hand is met sambavlees.

Sterker nog, Europa zou nog heel wat van Brazilië kunnen leren. Kijk alleen maar eens in ons archief op de zoekwoorden ‘dierziekte’‘schandaal’ of ‘fraude’. Dan weet u direct wat ik bedoel.

Toevoegingen
Ik heb ook gevraagd hoe het zit met die zogenaamde hormonen en antibiotica waarmee het Braziliaanse vlees vol zou zitten. Volgens Perdigão en Sadia is daar geen sprake van, althans niet bij het vlees dat zij voor Europa produceren. Ook krijgen de kippen geen genetisch gemodificeerd voer.

‘Europa verbiedt dit soort dingen simpelweg. Denkt men nou echt dat wij zo gek zijn om het tóch te doen? Dat zou onmiddellijk worden ontdekt en dan kunnen wij export naar Europa wel schudden’, vertelde een woordvoerder van Perdigão mij.

En ik geloof hem. Brazilië exporteert immers voor honderden miljoenen euro’s naar Europa. Niet bepaald een bedrag waarvan je zegt ‘dat zetten we eens even lekker op het spel’.

Chloor
Ook van decontaminatie van kippenvlees met chloor is geen sprake. Er zit wel iets chloor in het water van de fabrieken, maar dat is ruim onder de maximumlimiet. ‘Chloor voegen we alleen maar toe om ons eigen water te zuiveren. Het is absoluut niet zo dat we de kippen met chloor decontamineren.’

Zorgen
De zorgen van de Brazilianen over de aanhoudende negatieve verhalen, zijn evenwel groot. Niet zozeer omdat ze een importstop vrezen, maar meer omdat ze bang zijn dat consumenten in Europa zich gaan afkeren van het Braziliaanse vlees, in de waan dat het niet veilig is. Consumenten geloven immers ieder woord van wat de pers schrijft.

Suggestie
Ik heb de ABEF dan ook de suggestie gedaan de volgende keer een soortgelijke reis te organiseren voor consumentenorganisaties en journalisten van publieksbladen en –dagbladen.
Het is namelijk zaak dat ook zij weten hoe het er werkelijk aan toe gaat, voordat ze klakkeloos opschrijven wat anderen (lees: organisaties die hun eigen business willen beschermen) zeggen.

Alleen hoop ik voor de volgende groep wel dat ze in een beter vliegtuigje komen te zitten…

Tot ziens!

Reageer op dit artikel