blog

(2) Zondag 23 september: Sao Paulo

Blogs

Ik heb de zon zien opkomen in Sao Paulo. Er zijn mindere manieren om je zondag te beginnen. Was om 5.15 uur (10.15 uur NL tijd) wakker. Mini-jetlag. Ben maar achter de laptop gekropen, want ik moet ook nog wat verhaaltjes leveren voor het komende nummer van Meat & Meal. Het uitzicht uit mijn hotelkamer […]

Ik heb de zon zien opkomen in Sao Paulo. Er zijn mindere manieren om je zondag te beginnen. Was om 5.15 uur (10.15 uur NL tijd) wakker. Mini-jetlag. Ben maar achter de laptop gekropen, want ik moet ook nog wat verhaaltjes leveren voor het komende nummer van Meat & Meal.

Het uitzicht uit mijn hotelkamer om 5.15 uur ’s ochtends

Vogels
Het hotel is midden in de stad, omgeven door wolkenkrabbers. Het eerste dat mij opviel, toen ik de balkondeuren van mijn hotelkamer opendeed, was het geluid van andere vogels. Thuis hoor ik musjes, merels, spreeuwen en soms het akelige gekras van een kraai. Hier hoorde ik vogelgeluiden die ik niet direct kon thuisbrengen, maar wel mooi. Zal nog eens opzoeken wat hier zoal aan stadsvogels leeft.

Zelfs in een miljoenenstad als Sao Paulo (met 20 miljoen inwoners en 1500 vierkante kilometer oppervlakte de vierde grootste stad in de wereld, vier keer zo groot als Parijs) worden mensen met het gezang van vogels wakker. Leuk.

De maan staat hier overigens ook anders. Op zijn kop. Voordat ik wegging vroeg ik mij ook al af of we de maan hier in een andere stand zouden zien staan. Ja dus. Nog iets leuks: het water loopt hier linksom in plaats van rechtsom door de gootsteen. Vinden veel mensen misschien geneuzel, maar dit soort kleine dingetjes vind ik juist grappig van dit soort reizen. Leuke weetjes. Hou ik van.

Tour
Vandaag is een soort van rustdag. De begeleiders van de ABEF nemen ons mee op een tour door Sao Paulo. Is weer eens wat anders dan mijn zondagmiddagwandeling door het park in Deventer. Ben benieuwd wat er nog is overgebleven van de oude cultuur. Ik begreep dat Sao Paulo ergens in het midden van de jaren 16e eeuw is gesticht en dat het tot halverwege de negentiende eeuw een onbeduidend stadje was. Niet voor te stellen als je nu om je heen kijkt. Nu is het hét zakencentrum van Latijns-Amerika. Veertig procent van de Braziliaanse productie komt uit Sao Paulo. Hadden die Portugese immigranten van destijds nooit kunnen bedenken.

 

Reageer op dit artikel