blog

(2) Maandag 24 september: Sambakip

Blogs

Vandaag zijn we ontvangen door de mensen van de ABEF, de brancheorganisatie van pluimveevlees-exporteurs. Tijdens die bijeenkomst kregen we een hele presentatie over de actuele consumptie-, import- en exportcijfers en over de Braziliaanse problematiek. KritiekDe kippenvleessector, want dat is toch waar het hier voornamelijk over gaat, is flink op zijn tenen getrapt door de vele […]

Vandaag zijn we ontvangen door de mensen van de ABEF, de brancheorganisatie van pluimveevlees-exporteurs. Tijdens die bijeenkomst kregen we een hele presentatie over de actuele consumptie-, import- en exportcijfers en over de Braziliaanse problematiek.

Kritiek
De kippenvleessector, want dat is toch waar het hier voornamelijk over gaat, is flink op zijn tenen getrapt door de vele kritiek die het vooral uit Europa krijgt. De dierenwelzijnsstandaarden zouden niet op orde zijn, de voedselveiligheid zou slecht zijn, de Braziliaanse sector wordt beschuldigd van de ontbossing van het Amazonegebied, etc. etc. Europeanen moeten vooral geen kip meer eten uit Brazilië, roepen de anti-Braziliaanse lobby in Nederland en de rest van Europa.

Misverstanden
Allemaal misverstanden en miscommunicatie natuurlijk, vindt de ABEF. Er is namelijk helemaal niets mis met Braziliaans (kippen)vlees. Het is het meest puike stukje vlees dat wij op ons bord kunnen vinden. En de ABEF wil heel graag dat wij, de negen uitgenodigde Europese journalisten, u dat als lezer fijntjes onder de neus wrijven.

Daar hebben we ‘m dan eindelijk, de adder onder het gras: ‘Fijn dat u in Brazilië bent, voelt u zich vooral vrij om alles aan ons te vragen en overal te kijken, maar schrijf als u terug bent allemaal positieve verhalen over ons a.u.b.’

Eigen ogen
Toch is het goed dat een organisatie als de ABEF zo’n reis organiseert. Want nu kunnen wij inderdaad met eigen ogen zien hoe het hier gaat en kunnen wij zélf praten met de mensen die het vlees produceren. Voorgekauwd? Beter dan klakkeloos papegaaien wat we horen van de anti-Braziliëlobby, toch?
Want laten we elkaar geen mietje noemen: ook die hebben ook hun eigen agenda en zijn geen haar beter dan de Braziliaanse kiplobby. Zij willen gewoon dat Europeanen Europees vlees eten en dan nog het liefst uit hun éigen land.

Sadia
Gelukkig laat ik mij niet leiden door wat anderen mij vertellen te doen of op te schrijven. Ik ben heel goed in staat zelf mijn indrukken op te doen en die te verwoorden voor mijn lezers. Wat u vervolgens met die informatie doet, is uw zaak.

Terwijl ik dit allemaal opschrijf, zitten we al weer hoog boven Brazilië. We zijn op weg naar Chapeco waar Sadia een van zijn fabrieken heeft. Morgen (dinsdag) zullen wij daar de hele dag worden ontvangen en worden rondgeleid.

De Sadia vleesfabriek in Chapeco

Kipfilet
Trouwens, vanmiddag hebben we geluncht nabij het ABEF-kantoor. Na zoveel gastvrijheid besloot ik de fillet de frango (kipfilet) te nemen. Uit eigen keuze, door niemand gedwongen. Wat ik er van vond? Een beetje zout en beetje droog. Maar dat kan ook aan de kok hebben gelegen. Morgen maar weer een kippetje eten in Chapeco. Ter vergelijking.

Lees Caroline’s avonturen in Brazilië ook in vakblad Meat & Meal (november 2007)

Reageer op dit artikel