blog

(7) Woensdag 19 september

Blogs

Terwijl wij gesprekken voeren met vertegenwoordigers uit de provincie Shandong is de Nederlandse CVO in Beijing druk doende om in beginsel de varkensvleesexport naar China weer mogelijk te maken. Dat schijnt te lukken.

Mogelijk dat de LNV minister medio oktober daarvoor de nodige protocollen kan ondertekenen. Dat werd trouwens ook tijd. In 2005 hebben we met een landbouwmissie onder leiding van Cees Veerman al de eerste stappen gezet.

Het is een kwestie van lange adem. Ook voor kalfvlees wordt geprobeerd ruimte te creëren. Mogelijk dat de Olympische Spelen een goede aanleiding zijn. De miljoenen bezoekers zou je toch ook kalfsvlees niet willen onthouden.

Reputatie
Ook in de provincie Shandong wordt de uitstekende Nederlandse reputatie bevestigd. Veel lokale autoriteiten , maar ook ondernemers kennen ons land van eigen bezoeken.

Ik heb hier maar weer eens het oude drieluik van onderzoek, onderwijs en voorlichting uit de kast gehaald. Dat doet het goed. Zeker in de ontwikkelingsfase waarin de Chinezen nu zitten.

De delegatie hebben we woensdag opgesplitst. Eén deel had een ‘varkensdag’, een ander deel hield zich bezig met pluimvee (kippen en natuurlijk eenden) en beef.

Reageer op dit artikel