blog

24 september: Meer vlees eten door Marianne Thieme

Blogs

Hallo Tobias, Zat ik nét te overwegen om mijn vleesconsumptie wat te minderen, verpest Marianne Thieme het weer. Haar gedram over de vleesconsumptie en een vleestax werkt compleet averechts. En niet alleen bij mij, maar bij héél veel andere mensen. Geloof mij maar. Mensen worden het zat om door haar verteld te worden hoe ze wel of […]

Hallo Tobias,

Zat ik nét te overwegen om mijn vleesconsumptie wat te minderen, verpest Marianne Thieme het weer.

Haar gedram over de vleesconsumptie en een vleestax werkt compleet averechts. En niet alleen bij mij, maar bij héél veel andere mensen. Geloof mij maar. Mensen worden het zat om door haar verteld te worden hoe ze wel of niet moeten leven.

En nou ook nog die vleestax. Goedwillende, hardwerkende, recyclende, spaarlampkopende, fietsende-in-plaats-van autorijdende consumenten die ’s avonds gewoon een keer willen genieten van een lekker stukje vlees, centjes uit de zak kloppen omdat anders de wereld door hún toedoen vergaat… Gatver.

Ik had deze week maandag nét vleesvrij gepland, uiteindelijk ben ik snel naar de slager gerend om tóch maar die goedkope kogelbiefstukken uit de aanbieding te halen. Nu kan het nog…

Drammen
Ik citeer demagoge Marianne in HP/De Tijd deze week ook nog even over de vleestax: “Veel mensen vergeten dat er een direct verband bestaat tussen de klimaatverandering en de vleesconsumptie”. 
Nou Marianne, áls we het al zouden vergeten dan duik jij wel weer ergens op om ons er – zonder enige nuance overigens – aan te herinneren…

Trouw-columnist Sylvain Ephimenco schreef deze week een prachtige column over ‘Drammende vegetariërs’, zoals Marianne Thieme en VN-vegetariër Rajendra Pachauri. Als je ‘m nog niet hebt gelezen, hierbij de link. Ben benieuwd wat jij er van vindt.

Argumenten
Genoeg over Marianne. Onze dialoog over wel of geen vlees eten zet bij mij veel meer zoden aan de dijk. Jouw bijdragen over wel of geen vlees eten van de afgelopen weken hebben mij af en toe wél aan het denken gezet. Niet zozeer de argumenten over het klimaat, want ik behoor tot sceptici als Henrik Svensmark (zie foto) die denken dat de opwarming van de aarde een grotendeels natuurlijke oorzaak heeft en niet te stoppen is.

Maar wel jouw wijze van denken spreekt mij aan. Zoals je argument dat je zo weinig mogelijk schade probeert toe te brengen aan anderen, mens of dier. Of toen je schreef: ‘het is niet omdat iets ‘gebeurt’ of ‘altijd zo geweest is’, dat het oké is.’

Of eerder: ‘Het feit dat we leven verwekken (of het nu dierlijk of menselijk leven is) is geen rechtvaardiging om alles met dat leven te doen’.

Dát zijn gedachten die mij raken. Ik denk niet dat het zo ver komt dat ik vlees in de ban doe, maar proberen bewuster om te gaan met alles wat leeft, is zeker niet verkeerd. Zover was ik al gekomen…

…tot afgelopen week. Toen dook onze Marianneke weer op en rende ik naar de slager.

Groetjes,
Caroline

Reageer op dit artikel