blog

(1) Dik, dun, dik, dun…..DIK! (7 okt. 2008)

Blogs

Hoeveel ik nu weeg?  Laat ik eerst terug gaan naar een ver, ver verleden. Als kind en als pubermeisje was ik ook al druk aan het lijnen.  Ik weet nog goed de dag dat ik voor het eerst bewust was van het feit dat ik dikker was dan andere kinderen. Dat was op een zaterdagochtend […]

Hoeveel ik nu weeg? 

Laat ik eerst terug gaan naar een ver, ver verleden. Als kind en als pubermeisje was ik ook al druk aan het lijnen. 
Ik weet nog goed de dag dat ik voor het eerst bewust was van het feit dat ik dikker was dan andere kinderen. Dat was op een zaterdagochtend tijdens paardrijles. Mijn rijleraar zong een zelfbedacht liedje: ‘Caroline van der Plas, is de dikste van de klas’. Ik voelde mij met mijn tien jaar gekwetst. En ik schaamde mij. Was ik dik? Kennelijk…

Als ik trouwens nu kijk naar de foto’s van die tijd, vind ik het nog wel meevallen. Oké, ik was geen spriet, maar dik…? 

Jojo
Toen kwam de pubertijd en die doorliep ik als een jojo. Vijf kilo eraf, zeven erbij, tien kilo eraf, twaalf erbij, vijftien kilo eraf, twintig erbij. Zo werd ik tussen de schaarse slanke momenten door, steeds zwaarder. 
Op mijn 27ste kreeg ik mijn eerste kind en – opnieuw – twintig kilo zwaarder was ik voor het eerst een trotse (maar dikke) moeder. Zes jaar later volgde mijn tweede. In de tussentijd was ik weer volop aan het jojo’en geweest en in mijn zwangerschap weer veel kilo’s aangekomen. Nog dikker dan na de eerste bevalling dus.

Grens
Drie jaar geleden kwam ik – walgend van mijn figuur – bij de Weight Watchers. Opnieuw vastberaden om nu voor eens en altijd de lillende vetrollen en overtollige kilo’s kwijt te raken. 
Binnen een half jaar raakte ik dertien kilo kwijt en kwam ik na jaren eindelijk weer eens onder de magische grens van 100 kilo. (Kun je nagaan waar een mens al niet blij van kan worden…). Inmiddels is er al weer tien kilo bijgekomen en zit ik er potdorie weer ver boven. 

Oké, dan zal ik u nu vertellen hoeveel ik nu weeg en welke kledingmaat ik heb. Ik vind het niet leuk, maar het moet om de laatste drempel naar een slank leven te slechten. Komt-ie… 105,8 kilo en maat 48/50. En zo ziet dat eruit:

Mijn eerste doel is nu tien procent van mijn huidige gewicht eraf zwoegen. Dus op naar de 95,3! Hoe? Minder vet (dus geen cordonbleus, bacon, speklapjes en worst meer. In plaats daarvan varkenshaas, mager rundvlees, kalfsvlees, kip en vis), minder zout (goodbye soep met ballen), minder calorieën (adieu kroketjes), minder roséetjes (snif), meer bewegen en water, veel water.

Tot de volgende keer! (Hopelijk een paar onsjes minder…)

P.s.: Als u mee wilt doen met het ‘Grote Afvalproject’, laat mij het dan weten. Gedeelde smart is immers halve smart…

Reageer op dit artikel