artikel

Glazen bol

Blogs

Als u mijn column leest, zit het WK voetbal erop. En aangezien mijn glazen bol meestal behoorlijk troebel is, heb ik – op het moment van schrijven – geen flauw idee welk land er met de zege vandoor is gegaan. Wat ik wel weet, is dat het Oranjefeest altijd een geweldige impact heeft op de vleesverkoop.

Glazen bol

Volle tuinen met rokende barbecues en in Roy Donders-pakken gestoken, feestende supporters doen zich vaak tegoed aan (h)eerlijke stukken vlees van de ambachtelijke slager. Nu we tot het einde in Brazilië mochten blijven, liep de verkoop op naar ongekende hoogte.

Nu we het toch over een finale hebben, dan denk ik gelijk aan de finale van de Spare Ribs Trophy, die nog niet zolang geleden plaatsvond. Juryvoorzitter Julius Jaspers weet wel waaraan een goede sparerib moet voldoen. Geloof me, dat is niet makkelijk. Ik weet, als teamgenoot van Julius, voorzitter van ons barbecueteam De Zwarte Hand, als geen 
ander dat smaken verschillen. Maar zolang uw klanten speciaal naar uw winkel komen voor een portie spareribs, zijn jullie allemaal winnaars, hoewel er helaas maar één slager met de beker vandoor kan gaan. Bovendien mag alleen die winnende sparerib ook nog eens geserveerd worden op het Binnenhof, voor aanvang van het zomerreces. Wanneer ik af ga op krantenfoto’s van vrolijk vlees etende politici, sloegen de spareribs op het Binnenhof enorm aan.

Aan niets was te merken dat de dames en 
heren politici, aangemoedigd door Schippers en Dijkstra, op de vegatour gingen, met al die vleesschandalen van het afgelopen jaar.

In mijn glazen bol kon ik in ieder geval niemand van de NVWA op het Binnenhof ontdekken om de regeltjes te controleren. Er zijn immers te weinig controleurs. En controleurs in spé moeten eerst nog een zware training ondergaan. Want wat als zij niet met één blik kunnen zien dat er een regeltje uit het handboek misschien niet helemaal goed is nageleefd? Enige praktijkervaring is dan weer van groot belang. En dat ontberen die controleurs vaak. In de toelatingseis tot controleur staat dat je een bovenbil moet kunnen splitsen en de deksel herkennen. Zouden ze dat kunnen?

Reageer op dit artikel