Ambacht is kracht

Wouter van de Veen

Het vleesvee zelf uitzoeken bij de boer deed mijn vader al sinds ik een klein jochie was. Het uitbenen en uitsnijden is mij met de paplepel ingegoten. Daarna komt het proces om het hele dier te verwaarden tot prachtige producten, zoals de perfecte worst, om deze in onze winkels te presenteren.

Slachten leerde ik in Diepenheim, waar ik graag een vrije woensdag meehielp. Drie jaar geleden was het behalen van de titel branche erkende meesterslager een mooie bekroning van deze lessen. Maar toch, er miste nog iets. Al vaak hadden we besproken of slachten in ons bedrijf zou passen. Een vergunningaanvraag was bij de gemeente afgekeurd, vanwege de vermoedelijke overlast in de bebouwde kom.

We besloten te kijken naar de mogelijkheden in het buitengebied. Vanaf de eerste concrete plannen om daar een slachterij te starten hebben we de NVWA en VZS (Vereniging Zelfslachtende Slagers) hierbij betrokken. Welke regels hanteert de keuringsdienst voor de stallen, wasruimte en hygiëne? Onze ervaring is dat de NVWA erg positief is, zolang je met hen in gesprek blijft. Ze staan open voor veel dingen, als je zelf ook open staat voor feedback en bereid bent aanpassingen te doen. Dankzij de VZS is de papierwinkel sterk gereduceerd. Als je lid bent van de Vereniging Zelfslachtende Slagers zijn alle formulieren die je nodig hebt zo te downloaden.

De ondernemer-slager zal nu willen weten: levert het zelf slachten wat op? Dat is moeilijk uit te rekenen. De investeringen zijn hoog, maar in bepaalde streken van ons land is het vertrouwen in de zelfslachtende slager zeer hoog. In deze tijd waarin het consumeren van vlees steeds meer ter discussie staat, zijn wij júist begonnen om weer zelf te slachten. En ik ben blij dat we die keuze hebben gemaakt. Slacht je niet zelf? Kijk of je bij een collega kunt laten slachten.

Zeker zo belangrijk is de worstmakerij. Er zijn veel collega’s die mooie producten maken. Waarom zou je die niet delen? Of je 10 of 15 hammen moet maken, 100 of 150 kilo grillworst, in tijd maakt dit weinig uit. Er zijn genoeg mooie, goedlopende winkels die niet de personeels­capaciteit of machines hebben om zelf al hun worst te maken. Schroom ook niet om die mooie, ambachtelijke kwaliteitsproducten bij collega’s in te kopen.

Collega’s, laten we met z’n allen meer samenwerken om het ambacht hoog te houden en het vertrouwen van de consument in onze bedrijven te verstevigen.

Dossiers
Lees ook
Eerste helft 2022 minder varkens geslacht

Eerste helft 2022 minder varkens geslacht

In Nederland zijn er 4 procent minder varkens geslacht in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Daarnaast is er een lichte stijging van de prijs voor een slachtvarken.

‘Elke dag voelt als een feestje’

‘Elke dag voelt als een feestje’

De inrichting van slagerijen is de afgelopen jaren behoorlijk veranderd. Er is meer ruimte voor zelfbediening, meer vraag naar luxe en ambachtelijke producten en de afhaalslager is geïntroduceerd. Vandaag het tweede deel van deze rondvraag met Eugène Wieland van Uw Slager Rosmalen.

Friquandelle

Friquandelle

Waar de kroket en bitterballen de muur al lang ontstegen zijn en zelfs het patatje-met tot een haute frituur gerecht is verworden, ligt de frikandel nog altijd in het verdomhoekje van de vreetschuur.