Ambacht is kracht

Wouter van de Veen

Het vleesvee zelf uitzoeken bij de boer deed mijn vader al sinds ik een klein jochie was. Het uitbenen en uitsnijden is mij met de paplepel ingegoten. Daarna komt het proces om het hele dier te verwaarden tot prachtige producten, zoals de perfecte worst, om deze in onze winkels te presenteren.

Slachten leerde ik in Diepenheim, waar ik graag een vrije woensdag meehielp. Drie jaar geleden was het behalen van de titel branche erkende meesterslager een mooie bekroning van deze lessen. Maar toch, er miste nog iets. Al vaak hadden we besproken of slachten in ons bedrijf zou passen. Een vergunningaanvraag was bij de gemeente afgekeurd, vanwege de vermoedelijke overlast in de bebouwde kom.

We besloten te kijken naar de mogelijkheden in het buitengebied. Vanaf de eerste concrete plannen om daar een slachterij te starten hebben we de NVWA en VZS (Vereniging Zelfslachtende Slagers) hierbij betrokken. Welke regels hanteert de keuringsdienst voor de stallen, wasruimte en hygiëne? Onze ervaring is dat de NVWA erg positief is, zolang je met hen in gesprek blijft. Ze staan open voor veel dingen, als je zelf ook open staat voor feedback en bereid bent aanpassingen te doen. Dankzij de VZS is de papierwinkel sterk gereduceerd. Als je lid bent van de Vereniging Zelfslachtende Slagers zijn alle formulieren die je nodig hebt zo te downloaden.

De ondernemer-slager zal nu willen weten: levert het zelf slachten wat op? Dat is moeilijk uit te rekenen. De investeringen zijn hoog, maar in bepaalde streken van ons land is het vertrouwen in de zelfslachtende slager zeer hoog. In deze tijd waarin het consumeren van vlees steeds meer ter discussie staat, zijn wij júist begonnen om weer zelf te slachten. En ik ben blij dat we die keuze hebben gemaakt. Slacht je niet zelf? Kijk of je bij een collega kunt laten slachten.

Zeker zo belangrijk is de worstmakerij. Er zijn veel collega’s die mooie producten maken. Waarom zou je die niet delen? Of je 10 of 15 hammen moet maken, 100 of 150 kilo grillworst, in tijd maakt dit weinig uit. Er zijn genoeg mooie, goedlopende winkels die niet de personeels­capaciteit of machines hebben om zelf al hun worst te maken. Schroom ook niet om die mooie, ambachtelijke kwaliteitsproducten bij collega’s in te kopen.

Collega’s, laten we met z’n allen meer samenwerken om het ambacht hoog te houden en het vertrouwen van de consument in onze bedrijven te verstevigen.

Dossiers
Lees ook
Minder inflatie, maar voedingsprijzen blijven hoog

Minder inflatie, maar voedingsprijzen blijven hoog

In november daalde de inflatie naar 11,2 procent. Maar in vergelijking met vorig jaar betalen consumenten nog altijd veel meer voor hun eten en drinken. Dat blijkt uit een analyse over de maand november van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Data vakwedstrijden KNS bekend

Data vakwedstrijden KNS bekend

Branchevereniging Koninklijke Nederlandse Slagers organiseert jaarlijks drie vakwedstrijden voor haar leden. De keuringsdata in 2023 voor de Grote Grillworsttest, de Spareribs Throphy en de Lekkerste Bal Gehakt zijn bekend.

UWV: Veel werkgevers verwachten problemen in 2023

UWV: Veel werkgevers verwachten problemen in 2023

Veel werkgevers verwachten dat zij in 2023 in de problemen gaan komen vanwege de hoge kosten voor onder andere energie en grondstoffen. Dat blijkt uit een rondgang van UWV langs werkgevers uit onder andere de horeca, detailhandel, landbouw en groothandel.

Op de hoogte blijven van wat er speelt in de vleessector?

of