7 juli: Beledigingen en emoties

4 januari 2010 Caroline

 

Beste Tobias,

Jij schreef de vorige keer: "Nu, ik ga níet met je in discussie over klimaatverandering, vrees ik. Als je nog niet onderkent dat wij mensen de opwarming van de aarde (ook al is die deels natuurlijk) erg versnellen, dan kan ik je alleen maar aanraden om wat meer te lezen."

Dat vind ik nou erg jammer. Want het klimaat wordt er juist door vegetariërs en veganisten bij gehaald in 'jullie' drang om 'ons' minder vlees te laten eten.

Ik vind het wel heel gemakkelijk om te stellen dat 'wij mensen de opwarming van de aarde versnellen', terwijl er ook veel wetenschappers zijn die het tegendeel beweren.

Waar het mij echter hier om gaat, is dat de anti-vleeslobby het jarenlang (nagenoeg) alleen over het leed van dieren in de bio-industrie heeft gehad en pas sinds het klimaat helemaal 'in' is, ineens ook de opwarming van de aarde van stal heeft gehaald. De door jou zo bewonderde Marianne Thieme heeft er zelfs een film over gemaakt (die overigens ook nogal wat kritiek heeft gehad).

Het lijkt mij dus wél zinvol om het klimaat er in deze discussie ook bij te halen, als het over geen of minder vlees eten gaat.

Beledigen

Dan nog even over dat 'door de strot duwen' van geen vlees eten. Wat mij stoort is dat belerende vingertje van de veggies en het zichzelf superieur vinden, alleen maar omdat er driftig op slablaadjes en selderijstengels geknabbeld wordt.

Jullie streven een bepaald doel na. Prima. Prima dat mensen zich bewust worden van hun leefpatroon. Maar veggies hebben - naar mijn mening - de neiging agressief en beledigend te worden naar vleeseters toe. Ze uit te maken voor beulen en moordenaars bijvoorbeeld. Ik heb nog nooit een vleeseter een vegetariër horen uitmaken voor plantenbeul, of -moordenaar.

Afgelopen week schreef Marianne Thieme bijvoorbeeld in haar eigen weblog over de Binnenhof Barbecue; je weet wel de barbecue die jaarlijks wordt gehouden ter afsluiting van het parlementaire jaar in Nederland.

Die noemde ze 'dat bacchanaal van de vleesindustrie'. Weer zo stemmingmakend en beledigend en zichzelf verheven voelen boven anderen. Jammer.

Smaak

Maar goed. Verder schreef je: Welke argumenten hebben júllie daartegenover om wél vlees te eten? Smaak? Een heel emotioneel argument, niet?

En dat is erg omdat.....?

Smaak is voor iedereen het eerste argument om iets in zijn mond te stoppen, dus ook vlees. By the way: Homer Simpson zei ooit: 'Als God niet wilde dat wij dieren aten, waarom heeft hij ze dan van vlees gemaakt?' Nou wil ik mij niet met Homer vergelijken, maar ik kan 'm met deze uitspraak geen ongelijk geven ;-)

Dan wil ik nog even ingaan op je laatste passage: "Maar erger nog: jullie eten het niet alleen, jullie stoppen ook enorm veel miljoenen euro’s in reclame maken over vlees om te zorgen dat alle andere mensen er ook zoveel mogelijk van eten. Júllie dringen jullie product zo hard op aan de mensen dat het niet gezond meer is. Noch voor het eigen lichaam, noch voor de planeet, noch voor dieren.

Zeg me dan eens, Caroline, wie is het dan die de ander iets in de strot duwt?"

Reclame

Ten eerste: Dat vlees eten niet gezond is, is niet bewezen. Ik weet dat er talloze onderzoeken zijn die dit beweren, maar echt wetenschappelijk bewijs is er niet. Wat wél is bewezen, is dat dierlijke eiwitten essentiële vitamines en bouwstoffen bevatten die andere eiwitten niet hebben.

Dan: duwt de vleesindustrie de mens vlees door zijn strot door wat reclamespotjes te maken? Dacht het niet. 

De toename van vleesconsumptie heeft grotendeels te maken met de welvaart. Je ziet het in overal gebeuren: waar mensen betere welvaart krijgen, wordt meer vlees gegeten. Zie Rusland, China, Oost-Europa. Mensen ervaren vlees als een luxe en een gezond product. Dat was in NL net zo in de jaren vijftig, zestig en zeventig. Als ze zich die luxe kunnen veroorloven, doen ze dat.

De vleesconsumptie in Wést-Europa daarentegen stabiliseert zich en daalt zelfs iets. Dus hoezo, reclames duwen mensen vlees door hun strot? Als jullie de toenemende vleesconsumptie willen tegenhouden, zou ik me concentreren op Azië en Oost-Europa.

Kortom: Je hebt me nog niet overtuigd met je argumenten, Tobias. Wat ik wel vrees is dat de gewone consument het binnen nu en een paar jaar zat wordt om al die doemverhalen over vlees eten te horen.

Jij hebt het over emotionele argumenten, maar bij de vegalobby hóór ik niets anders dan emotie-verhalen over vlees eten.

Groeten,

Caroline

 

Altijd op de hoogte blijven?