30 juli: Zijn slachters gelukkig?

4 januari 2010 Caroline

 

Dag Caroline, 


Ik ben alvast blij dat je tenminste van de foie gras bent afgebleven. En bewust nog wel. ’t Is niet veel, maar dat siert je dan weer wel, vind ik. Er is hoop voor de mensheid! 


Band 

Je zegt dat je geen band hebt met de dieren die worden geslacht. Dat is nu precies mijn punt: niet alleen hebben mensen doorgaans geen enkele band met de dieren die ze eten, maar de link tussen vlees en dier is ook nog eens heel goed weggemoffeld.

We hebben het dier gedood, gevild, versneden, verpakt, gebakken, gekruid en verstopt onder een saus. Niet veel koe, kip of varken meer te bespeuren. Alleen ZO, alleen door te negeren dat er een dier achter ons vlees zit, kunnen we massaal biefstukken eten en zestig miljard dieren per jaar doden. Zoiets KAN je niet bewust doen. 


Ik mag toch wel aannemen, Caroline, dat zelfs jij niet zou ontkennen dat een wereld waarin we geen dieren moeten doden voor voedsel, een betere wereld zou zijn? Stel dat we voor mensen als jij, die verlekkerd zijn op vlees, dat vlees perfect – en goedkoper en ecologischer misschien - kunnen namaken (uit celculturen, plantaardige producten, weet ik veel) en dat je geen belangen zou hebben bij het succes van de vleesindustrie… Zou je dan zeggen: “Neen, geef me de échte biefstuk! Ik sta erop dat er een dier wordt geslacht voor mij!”? 


Flauw

Zeggen dat mensen nu eenmaal om vlees vragen vind ik een beetje flauw. Da’s net zoals zeggen dat ze nu eenmaal om cocaïne vragen. Ho maar, ik vergelijk vlees niet met cocaïne he. Ik wil alleen maar zeggen dat het feit dat mensen iets willen, niet alles rechtvaardigt. Zo zou er nooit iets veranderen. 


Slachters 

Ik ben blij dat je over slachters begint, Caroline. Ik noem die mensen geen moordenaars. Integendeel, ik ga niet zeggen dat ik ze bewonder, maar ik heb wel met ze te doen.

Denk je dat mensen die van doden hun beroep gemaakt hebben, daar wel bij varen? Denk je dat ze daar gelukkig van kunnen worden? Ook hier is de enige manier voor een gezond mens om zoiets te doen: zichzelf afstompen. Zorgen dat je niet te veel voelt. Voor je denkt dat de vegetariër hier weer wat uit zijn nek zit te lullen, een paar studies voor je. Volgens een Amerikaans onderzoek kunnen slachthuiswerkers serieuze psychologische trauma’s oplopen. Alleen al om die reden vind ik vlees eten onverantwoord. En kom nu alsjeblieft niet af met ’t argument dat ze zo tenminste werk hebben he. Sommige jobs zijn mensonwaardig, en slachthuiswerk is daar één van. Het is een van de gevaarlijkste beroepen.

Volgens een andere studie krijg je trouwens meer criminaliteit in regio’s waarin een slachthuis wordt opgericht. Een laatste link: lees eens het verhaal van een slachthuiswerker die dierenactivist werd. Dus, Caroline: als je respect hebt voor de mensen die slachten, hou dan op met vlees te eten zou ik zeggen. Ik ben inderdaad blij dat ik zo geen job moet doen, en ik streef ernaar dat niemand hem moet doen. Mensen verdienen mooiere banen. 


Voedingsonkundige 

Dan nog wat het commentaar van die voedingsdeskundige, Mevrouw Mastenbroek, betreft. Ik heb geen ruimte genoeg om alle fouten aan te stippen, dus even heel kort.

1) Niet dat soja ongezond zou zijn (integendeel) maar zij schijnt te denken dat wie geen vlees eet, bakken soja MOET eten en niets anders kan vinden. Dat is uiteraard onjuist.

2) Zoals vele producten kan soja inderdaad allergieën opwekken, maar koemelkallergie komt bijvoorbeeld veel vaker voor.

3) “biefstukallergie” bestaat wel degelijk.

4) Soja bevat wel degelijk complete eiwitten. Dat het minder methionine en cysteïne bevat dan vlees, is veeleer een voordeel (onder meer voor de calciumbalans).

5) “Industrieel productieproces”? Tja, weken en malen. Al eens een vleesverwerkend bedrijf gezien?

6) Wat betreft de sociale en milieuproblemen door de 'uitbreiding van het soja-areaal in met name Zuid-Amerika': die is er niet gekomen door die massa tofu-etende vegetariërs in West Europa hoor! Zo’n tachtig procent van de soja wordt gebruikt als veevoeder, en daarom wordt er zoveel van geteeld. Met inderdaad als gevolgen ontbossing, vermindering van biodiversiteit, en zelfs regelrechte slavernij.

7) Gek dat een “voedingsdeskundige” geen gezond vegetarisch alternatief kan bedenken. Ondertussen is ongeveer iedereen met kennis van zaken het eens dat een mens zonder vlees kan.Zo ook de American Dietetic Association, de grootste organisatie van voedingskundigen ter wereld, die in een vegetarisch voedingspatroon belangrijke gezondheidstroeven ziet. 


My God Caroline, met alle respect, maar als je je laat begeleiden door voedingsonkundigen als mevrouw Mastenbroek… geen wonder dat afvallen moeizaam gaat! 


Beste groetjes, 

Tobias

 

Altijd op de hoogte blijven?