2022

Boterhamworst_jan Nederhoed

In deze eerste editie van 2022 wil ik graag met u terug- en vooruitkijken. We zeggen het elke keer opnieuw aan het eind van het jaar en het is echt waar: de tijd vliegt. De Engelsen kunnen het nog beter verwoorden: “time flies when you are having fun”. De collega-slagers die zich (deels) gespecialiseerd hadden in het beleveren van horeca zullen waarschijnlijk een beroerd jaar gehad hebben, maar ik denk dat de overige collega’s terugkijken op een goed jaar. En daarmee bedoel ik zakelijk een goed jaar! Ondanks alle coronaperikelen mogen we, zakelijk gezien, niet klagen. De consument weet de weg naar de ambachtelijke slager (weer) aardig te vinden. En nu is het zaak om dat vast te houden. Als uw omzetgroei 10 % is geweest, dan is het uiteraard wel zaak dat u die groei in 2022 niet weer weggeeft.

Wat nu en in 2022 extra aandacht verdient zijn de energiekosten. Binnen mijn (kleine, bescheiden) bedrijf zag ik een stijging van ruim 1000 per maand naar bijna 4000 per maand! Het lijkt er dus op dat alleen de stroom- en gasrekening van 2022 al zo’n 20.000 hoger uit gaat vallen dan in 2021. Neem dan ook in acht dat de benzine/diesel stevig aan de prijs is en dat de personeelskosten zullen stijgen. Dan begrijpt u dat we moeten blijven calculeren en de prijzen aan moeten passen en de omzetgroei niet weer moeten weggeven.

2022 wordt ook weer een Slavakto-jaar. Ik heb de eer om er van dichtbij bij betrokken te zijn en ik kan u alvast verklappen: het wordt een mooi evenement. Op 4 en 5 oktober wordt in Utrecht een evenement georganiseerd waar iedereen die maar iets met voeding en/of vlees te maken heeft, geweest moet zijn. Deze keer is het event niet in de jaarbeurs maar in een nieuwe superhippe locatie; De Werkspoorkathedraal in Utrecht. Alleen de locatie zorgt al voor inspiratie. Uiteraard zien we u ook terug bij de vakwedstrijden. Wie wordt de Slavakto-kampioen van 2022, de opvolger van Nathan Burggraaf?

Tevens zal het een jaar moeten worden waarin we met z’n allen aandacht besteden aan jonge mensen die interesse in ons vak hebben, we moeten motiveren en enthousiasmeren. SVO kan dat niet alleen, we zullen het met de hele sector moeten doen.

Kortom, 2022 wordt een mooi jaar vol uitdagingen en inspirerende ontwikkelingen; ik heb er zin en vertrouwen in, u ook?

Dossiers
Lees ook
Ontslag op staande voet

Ontslag op staande voet

Het kan door omstandigheden gebeuren dat je te laat op het werk komt. Kan het structureel te laat komen op het werk voor ontslag op staande voet zorgen?

Maaltijden van de slager

Maaltijden van de slager

Maaltijden zijn niet meer weg te denken uit het assortiment van veel slagers. En het aandeel groeit alleen maar. Het is niet alleen zaak om verser en beter te zijn dan de supermarkten, maar ook om je te onderscheiden van andere versspecialisten die maaltijden verkopen. Wat heb je, naast je eigen kwaliteitsvlees, daarvoor nodig?

Consumentengedrag in kaart (deel 2): ‘Gebruik van claims kan waardevol zijn’

Consumentengedrag in kaart (deel 2): ‘Gebruik van claims kan waardevol zijn’

Hoe ziet de klant van morgen eruit? In Vleesmagazine 8 van 2021 signaleerde Susanne Danes van FoodBase drie belangrijke ontwikkelingen binnen de versbranche. In deel 2 vertelt haar collega Linda van Zonsbeek over claims en hoe je hiermee inspeelt op gezondheidsmotieven van klanten.