Hoe kun je vlees veilig bewaren?

20 januari 2023 Partner content
Foto: Pixabay

BEDRIJFSINFORMATIE | Vlees is een smakelijk, maar behoorlijk kostbaar product. Je wilt dan ook voorkomen dat het vlees aan smaak verliest of zelfs bederft, doordat je het niet op de juiste manier hebt bewaard. Om vlees veilig te kunnen bewaren, is koel- en vriesapparatuur onmisbaar. In dit artikel lees je hoe het bewaren van vlees in z’n werk gaat.

1. Koelen
Hoelang vlees houdbaar is, hangt voornamelijk af van de temperatuur waarin het wordt bewaard. Bij een temperatuur boven de 10°C bederft vlees al binnen enkele uren, veroorzaakt door bacteriën waarvoor het vlees gevoelig is. Vervoer vlees daarom in een koel- of vriestas en berg het na aankoop zo snel mogelijk op in de koelkast. De temperatuur van de koelkast dient tussen de 2°C tot 7°C om het vlees er veilig voor enkele dagen in te kunnen bewaren. Hoe lager de temperatuur, hoe minder snel het vlees zal bederven.

2. Invriezen
Vlees is langer houdbaar als je het na aankoop zo snel mogelijk invriest, bij voorkeur bij een temperatuur tussen de -16°C en -20°C. Op die manier hebben bacteriën geen kans het vlees aan te tasten. Je kunt vlees in de vriezer één tot zes maanden bewaren, daarna gaat de kwaliteit ervan achteruit. Vette vleessoorten of sterk bewerkte vleessoorten (worsten, slavinken, hamburgers, enzovoorts) zijn minder lang houdbaar in de vriezer dan magere, onbewerkte vleessoorten.

Hoe langer je wacht met het invriezen van vlees, hoe meer invloed het heeft op de kwaliteit ervan. Het vergroot de kans op kristalvorming, waardoor er bij het ontdooien ervan vleessap verloren gaat en het sneller droog wordt bij de bereiding ervan.

3. Ontdooien
Vleessappen kun je eveneens zoveel mogelijk behouden door vlees zo langzaam mogelijk te ontdooien, als je ingevroren vlees wilt gaan bereiden. De beste methode is om het ingevroren vlees op een diep bord of schaal in de koelkast laten ontdooien. De vleeseiwitten kunnen de vrijkomende vleessappen dan weer opnemen. Bij kleinere vleessoorten, zoals karbonades, varkenslapjes en worsten, moet je rekenen van een ontdooitijd van zo’n 5 tot 6 uur. Bij groter vlees, zoals braadstukken en rollades, kun je uitgaan van zo’n 12 tot 15 uur.

Altijd op de hoogte blijven?