Wettelijke richtlijnen bij aanschaf nieuwe koeling

22 augustus 2022 Yvon Bemelman Koos Groenewold
Foto: Koos Groenewold

Bij een nieuwe koeling denk je al snel aan: welke koelt snel, blijft goed op temperatuur en is energiezuinig? Maar wat tegenwoordig ook belangrijk is: welk koudemiddel wordt gebruikt en wat zijn de veiligheidseisen? 

Synthetische koudemiddelen, zoals CFK’s, HCFK’s en HFK’s, hebben een negatieve impact op het broeikaseffect en worden in de toekomst verboden, of de productie ervan wordt beperkt, waardoor de prijs zal stijgen. Bij de aanschaf van een nieuwe koeling is het daarom belangrijk om ook te kijken naar een installatie met natuurlijke koudemiddelen.

Natuurlijke koudemiddelen zoals ammoniak en koolstofdioxide worden veel voor grote(re) installaties gebruikt. Voor keukenkoelkasten zijn bijna alle producenten overgestapt naar propaan, butaan of isobutaan. Butaan en isobutaan hebben een hogere verdampingstemperatuur en zijn daarom minder geschikt voor industriële kleine en middelgrote koelinstallaties. Propaan is wel een goed alternatief koudemiddel, mits hiervoor een buitenopstelling mogelijk is. Dit heeft een lager energieverbruik, maar een relatief hogere investering op veiligheidsvoorzieningen. Maar dit kan tegen elkaar weggestreept worden. Boven de 50 kilo koudemiddelinhoud is propaan geen aantrekkelijke keuze vanwege aanvullende veiligheidseisen van de omgevingsvergunning.

Extra veiligheidseisen

Begin 2016 is het ‘Activiteitenbesluit’ met de ‘Activiteitenregeling’ gewijzigd. Dit had grote gevolgen voor de koeltechnische sector. Er zijn extra veiligheidseisen gekomen op het gebied van personen en omgeving, voor koel- en klimaatinstallaties met natuurlijke koudemiddelen.

Verder is op bijna alle koelinstallaties het ‘Warenwetbesluit drukapparatuur’ van toepassing. Periodieke keuringen op drukapparatuur zijn verplicht, om te voorkomen dat er gevaarlijke situaties kunnen ontstaan. Daarnaast speelt Arbowetgeving een rol. Er geldt een zorgplicht om periodieke keuringen uit te voeren op arbeidsmiddelen waarbij verslechtering van technische staat kan leiden tot gevaarlijke situaties.

Eisen koelinstallatie met natuurlijke koudemiddelen

  • Installatie, jaarlijks onderhoud én veiligheidscontrole door personeel met een vakbekwaamheidsbewijs. Dit geldt voor installaties met (meer dan) 10 kilo CO2, (meer dan) 5 kilo koolwaterstoffen zoals propaan en 10 tot 1500 kilo ammoniak.
  • Voor koelinstallaties met meer dan 100 kilogram propaan of butaan geldt een vergunningplicht.
  • Logboek aanwezig.

Energie-investeringsaftrek

Nieuwbouw of renovatie biedt bedrijven een mooie kans om het in één keer minder milieubelastend aan te pakken. Met de Energie-investeringsaftrek (EIA) kan je zo’n 10 procent van je investering terugkrijgen.

Yvon Bemelman Yvon Bemelman is management consultant bij CondorConsultancy en werkt sinds 1995 als zelfstandigwerkend professional op het gebied van kwaliteitszorg(en), de Warenwet en Europese wetgeving (food).

Yvon Bemelman is management consultant bij Condor-­Consultancy en werkt sinds 1995 als zelfstandigwerkend professional op het gebied van kwaliteitszorg(en), de ­Warenwet en Europese ­wetgeving (food).

 

Dit is een artikel uit Vleesmagazine 4. Meer van deze artikelen lezen? Sluit dan een abonnement af op Vleesmagazine en ontvang acht keer per jaar het vakblad.

Ja, ik neem een abonnement

Altijd op de hoogte blijven?