Wat zijn vleeswaren?

attachment-001_food-image-VLS13097I01

Vleeswaren zijn levensmiddelen die uit rund-, kalfs-, lams-, kippen-, kalkoen-, paarden- of varkensvlees zijn vervaardigd. Vleeswaren kunnen warm of koud gegeten worden en op ieder moment van de dag. Daarnaast zijn er veel verschillende manieren waarop vleeswaren kunnen worden gegeten: als broodbeleg, als hapje bij de borrel, als onderdeel van de brunch, lunch of het diner. Als koud voorgerecht, in soepen en salades, als hoofdgerecht en bij buffetten

 

Bij de slager en de supermarkt wordt nog een extra onderscheid gemaakt tussen vleeswaren en worst. Sommige vleeswaren worden vervaardigd uit hele delen van het vlees, bijvoorbeeld ham. Worsten  worden gemaakt van kleingesneden of fijngemalen stukken vlees. Worst wordt vaak in plakjes gegeten. Voorbeelden van vleeswaren: schouderham, achterham, kipfilet, smeerleverworst, gekookte worst, boterhammenworst, filet américain, grillworst, kalkoenfilet, spek en rookworst.

 

Er zijn vleeswaren die een uitgesproken smaak hebben en ook regionaal gebonden zijn, zoals Zeeuws spek en Parmaham.

Lees ook
Keurslager Jeroen Keirsgieter is heel blij met verhuizing naar nieuwe locatie

Keurslager Jeroen Keirsgieter is heel blij met verhuizing naar nieuwe locatie

Heel blij was Jeroen Keirsgieter toen hij de slagerij van zijn werkgever kon overnemen. Helaas daalde het aantal klanten door de afwezigheid van andere versspecialisten en een slecht parkeerbeleid. Hij besloot zijn bedrijf te verhuizen Zwanenberg, een dorp zonder slager. “Dat was een prachtige kans. Het pand was volledig casco. Daardoor kon ik helemaal...

Slicen van vlees(waren) zonder tussenfolie

Slicen van vlees(waren) zonder tussenfolie

Met het innovatieve spraysysteem: Sustainable Liquid Interleaving, introduceert MULTIVAC een duurzame oplossing voor het verpakken van dun gesneden of zeer kleverige producten. De conventionele tussenfolie tussen de plakjes is hierbij niet meer nodig en dat reduceert het verbruik van plastic tijdens het verpakken tot het absolute minimum. Tailormade...

Italiaanse topvleeswaren worden gemaakt van industrievarkens

Italiaanse topvleeswaren worden gemaakt van industrievarkens

In Italië lopen nauwelijks nog vrije uitloopvarkens rond, schrijft The Guardian. De krant nam de cijfers van de Italiaanse varkenshouderij onder de loep en constateerde dat tussen 2005 en 2016 het aantal varkensbedrijven met 76% afnam. Maar het aantal varkens bleef constant op zo'n 12 miljoen varkens (ongeveer evenveel als we in Nederland aan varkens...