Wat zijn vleeswaren?

attachment-001_food-image-VLS13097I01

Vleeswaren zijn levensmiddelen die uit rund-, kalfs-, lams-, kippen-, kalkoen-, paarden- of varkensvlees zijn vervaardigd. Vleeswaren kunnen warm of koud gegeten worden en op ieder moment van de dag. Daarnaast zijn er veel verschillende manieren waarop vleeswaren kunnen worden gegeten: als broodbeleg, als hapje bij de borrel, als onderdeel van de brunch, lunch of het diner. Als koud voorgerecht, in soepen en salades, als hoofdgerecht en bij buffetten

 

Bij de slager en de supermarkt wordt nog een extra onderscheid gemaakt tussen vleeswaren en worst. Sommige vleeswaren worden vervaardigd uit hele delen van het vlees, bijvoorbeeld ham. Worsten  worden gemaakt van kleingesneden of fijngemalen stukken vlees. Worst wordt vaak in plakjes gegeten. Voorbeelden van vleeswaren: schouderham, achterham, kipfilet, smeerleverworst, gekookte worst, boterhammenworst, filet américain, grillworst, kalkoenfilet, spek en rookworst.

 

Er zijn vleeswaren die een uitgesproken smaak hebben en ook regionaal gebonden zijn, zoals Zeeuws spek en Parmaham.

Lees ook
Wildweekend in de Zweedse natuur

Wildweekend in de Zweedse natuur

Nu we er weer op uit kunnen, stromen de stadscentra en stranden wereldwijd vol. Voor slagers en andere vleesliefhebbers die geen zin hebben in een drukke stedentrip, maar wel in herten uitbenen, worst maken, fikkie stoken, wildplukken, luchtbuks schieten, whisky drinken, vlees roken en barbecueën, is het Wilde Weekend van kookboekenschrijver Meneer...

Pas Specialiteiten sluit zich aan bij online platform

Pas Specialiteiten sluit zich aan bij online platform

Pas Specialiteiten heeft zich aangesloten bij NextDeli, een e-commerce platform voor versspecialisten. Verspecialisten kunnen hier de vleeswarenspecialiteiten van Pas online bestellen.

Samenwerking Paul van Trigt en NextDeli

Samenwerking Paul van Trigt en NextDeli

Worst- en vleeswarendeskundige Paul van Trigt is een samenwerking aangegaan met NextDeli. Zijn boek Charcuterie 2 is nu ook verkrijgbaar via dit e-commerce platform voor versspeciaalzaken. Paul van Trigt is worst- en vleeswarendeskundige. Vanuit deze professie is hij regelmatig jury en arbiter bij vakwedstrijden en productkeuringen van worst,...