Wat zijn vleeswaren?

attachment-001_food-image-VLS13097I01

Vleeswaren zijn levensmiddelen die uit rund-, kalfs-, lams-, kippen-, kalkoen-, paarden- of varkensvlees zijn vervaardigd. Vleeswaren kunnen warm of koud gegeten worden en op ieder moment van de dag. Daarnaast zijn er veel verschillende manieren waarop vleeswaren kunnen worden gegeten: als broodbeleg, als hapje bij de borrel, als onderdeel van de brunch, lunch of het diner. Als koud voorgerecht, in soepen en salades, als hoofdgerecht en bij buffetten

 

Bij de slager en de supermarkt wordt nog een extra onderscheid gemaakt tussen vleeswaren en worst. Sommige vleeswaren worden vervaardigd uit hele delen van het vlees, bijvoorbeeld ham. Worsten  worden gemaakt van kleingesneden of fijngemalen stukken vlees. Worst wordt vaak in plakjes gegeten. Voorbeelden van vleeswaren: schouderham, achterham, kipfilet, smeerleverworst, gekookte worst, boterhammenworst, filet américain, grillworst, kalkoenfilet, spek en rookworst.

 

Er zijn vleeswaren die een uitgesproken smaak hebben en ook regionaal gebonden zijn, zoals Zeeuws spek en Parmaham.

Lees ook
Fuet van geitenvlees

Fuet van geitenvlees

Geitenvlees is duurzaam en lekker, maar onder consumenten nog weinig bekend. Hoog tijd dat daar verandering in komt, vindt worstmaker en vakdocent Ronnie Poeste. Hij gebruikt het geitenvlees voor een heerlijke fuet.

Samenwerking BOCCA Coffee en Brandt & Levie

Samenwerking BOCCA Coffee en Brandt & Levie

De bekende worstmakers van Brandt & Levie zijn een samenwerking aangegaan met de koffiebranders van BOCCA Coffee. Het resultaat is een droge worst met koffie, de Brandt & Levie x BOCCA chorizo.

Minder zout, vet en suiker in bewerkte producten

Minder zout, vet en suiker in bewerkte producten

In de meeste bewerkte voedingsmiddelengroepen is de hoeveelheid zout, verzadigd vet en suiker sinds 2018 gelijk gebleven of gedaald. Dat blijkt uit de Herformuleringsmonitor die het RIVM elke twee jaar, in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), verricht.