‘Vragen van klanten kan ik nu zelf beantwoorden’

Inge Groenland_Svo

De werktijden in de horeca zag Inge Groenland (23) na een paar jaar niet meer zitten. Maar de contacten met klanten vond ze wél heel leuk. Ze ging op zoek naar een nieuwe baan die daarbij paste en liep tegen een vacature bij Slagerij John de Roode aan. Inmiddels werkt Inge daar twee jaar en is ze bezig met haar tweede slagersopleiding bij SVO vakopleiding food.

Foto: Inge Groenland

Tijdens haar zoektocht naar een nieuwe baan reageerde Inge op een groot aantal vacatures. Maar haar sollicitatiegesprek bij Slagerij John de Roode in Heemskerk verliep zo goed, dat ze niet verder hoefde te zoeken. “Ik had niets met vlees, maar klantencontact vind ik erg leuk”, vertelt Inge. “De klik met de eigenaren van de slagerij was ook fijn, dus ik besloot ervoor te gaan. Al snel mocht ik beginnen met de mbo 2-opleiding Verkoopmedewerker slagerij bij SVO. Mijn baas en zijn vrouw hadden niet eerder medewerkers in opleiding gehad, maar ze wilden het anders gaan doen. Ze willen dat hun medewerkers goed zijn opgeleid en kennis in huis hebben.”

Steeds zelfverzekerder

Toen ze net bij de slagerij werkte, merkte Inge zelf hoe belangrijk die kennis is. Het kostte wat tijd om alle vleesproducten en vleeswaren te leren kennen en vragen van klanten te kunnen beantwoorden. “Maar na een tijdje zat ik er goed in en ging ik het werk steeds leuker vinden. Hoe meer je weet, hoe zelfverzekerder je in de winkel staat. De opleiding heeft daar ook goed bij geholpen. Met de niveau 2-opleiding leg je een goede basis als het om productkennis gaat.”

Stof gaat dieper

Na het afronden van haar eerste opleiding, stroomde Inge meteen door naar de vervolgopleiding, Verkoopspecialist slagerij op mbo-niveau 3. “Mijn werkgever stimuleerde dat en ik wilde zelf ook meer leren”, zegt ze. “De stof van deze opleiding gaat duidelijk een stuk dieper. Ik leer over voedseltechnologie, over vetpercentages in vleeswaren en we gaan uitgebreider in op verkooptechnieken. Als klanten nu een vraag hebben over een product, dan kan ik die meestal zelf beantwoorden. Ik hoef niet meer om hulp te vragen.”

Enthousiast

Inge is blij dat ze de kans krijgt om opleidingen te volgen. “Het is voor mij een teken dat mijn werkgevers enthousiast over me zijn en dat ze toekomst in me zien”, zegt ze. “Ik zie dat ik het afgelopen anderhalf jaar grote sprongen heb gemaakt en daar zijn zij natuurlijk heel blij mee. Daaraan zie je dat opleiden werkt. Hierna zou ik best door willen met de mbo 4-opleiding, Bedrijfsleider vers. Dan leer ik ook wat zich achter de schermen van de slagerij afspeelt.”

SVO Vakopleiding Food_logo klein

SVO vakopleiding food is een landelijke opleider en biedt een totaalpakket van mbo-opleidingen en trainingen. De opleidingen en trainingen sluiten goed aan op de praktijk en de docenten van SVO komen zelf uit het vak.

www.svo.nl | info@svo.nl | twitter: @SVO_Opleidingen


 

Lees ook
Vleesbranche in de media – Week 19

Vleesbranche in de media – Week 19

Hoe denkt de kiezer over de vleestaks, wanneer ligt kweekvlees in de schappen en varkenshouder raakt ongebruikte stikstofruimte mogelijk kwijt. Wat lazen we deze week over de vleesbranche in andere media?

Griekse lamsbout

Griekse lamsbout

Lamsvleesproducten nemen op de Nederlandse menukaart niet de grootste plek in. Nee, daarvoor moet je naar het buitenland. In alle landen rondom de middellandse zee is lamsvlees en vaak ook schapenvlees populair.

Subsidie voor advies bij verduurzaming mkb-ondernemers

Subsidie voor advies bij verduurzaming mkb-ondernemers

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) komt met de Subsidieregeling Verduurzaming MKB (SVM) voor mkb-ondernemers die geen wettelijke plicht hebben tot energiebesparing maar er wel mee aan de slag willen. Met deze subsidie kunnen ze een adviseur in huren voor advies en ondersteuning bij de uitvoering van maatregelen.