Vleeswaren FAQ

Q: Wat zijn vleeswaren?
A: Vleeswaren zijn levensmiddelen die worden vervaardigd door vlees (rund-, kalfs-, kippen-, kalkoen-, paarden-, lams- of varkensvlees) zodanig te bewerken dat op het snijvlak geconstateerd kan worden dat de kenmerken van vers vlees verdwenen zijn.

 

Q: Hoeveel vleeswaren eet de gemiddelde Nederlander per dag?
A: In Nederland wordt gemiddeld 30 gram vleeswaren per dag gegeten.

 

Q: Zijn vleeswaren gezond?
A: Vleeswaren bevatten veel gezonde voedingsstoffen zoals vitamines, ijzer en mineralen. Vleeswaren kunnen daarnaast ook belangrijke hoeveelheden (verzadigd) vet en zout bevatten. Daarom is het van belang goed te variëren en ook regelmatig magere varianten vleeswaren te kiezen.

 

Q: Word je dik van vleeswaren?
A: Vleeswaren bevatten zowel onverzadigd als verzadigd vet. Sommige vleeswaren hebben een hoger vetgehalte dan andere. Bij een gebalanceerd voedingspatroon, gecombineerd met lichamelijke activiteit, zal de consument niet dik worden van vleeswaren.

 

Q: Zijn vleeswaren zout?
A: Aan vleeswaren wordt zout toegevoegd als smaakmaker of -versterker. Zout is ook van belang voor de structuur van het vlees en heeft een conserverende werking. Het inzouten of pekelen zijn van oudsher bekende conserveringstechnieken. De vleeswarenproducenten werken voortdurend aan innovatie van hun producten, zoals het verminderen van het zoutgehalte en het zoeken naar alternatieve smaak- en conserveringsmogelijkheden. Het is daarbij van belang dat dit niet ten koste gaat van de kwaliteit en de smaakbeleving van vleeswaren.

 

Q: Bevatten vleeswaren veel (verzadigd) vet?
A: Vleeswaren bevatten zowel onverzadigd als verzadigd vet. Het is verstandig om vetten met mate te consumeren, daarom is het belangrijk om vette vleeswaren regelmatig af te wisselen met de magere soorten. Er is een wereld aan variatie van zeer magere tot vettere soorten vleeswaren. De consument kan volop kiezen.

Lees ook
Keurslager Jeroen Keirsgieter is heel blij met verhuizing naar nieuwe locatie

Keurslager Jeroen Keirsgieter is heel blij met verhuizing naar nieuwe locatie

Heel blij was Jeroen Keirsgieter toen hij de slagerij van zijn werkgever kon overnemen. Helaas daalde het aantal klanten door de afwezigheid van andere versspecialisten en een slecht parkeerbeleid. Hij besloot zijn bedrijf te verhuizen Zwanenberg, een dorp zonder slager. “Dat was een prachtige kans. Het pand was volledig casco. Daardoor kon ik helemaal...

Slicen van vlees(waren) zonder tussenfolie

Slicen van vlees(waren) zonder tussenfolie

Met het innovatieve spraysysteem: Sustainable Liquid Interleaving, introduceert MULTIVAC een duurzame oplossing voor het verpakken van dun gesneden of zeer kleverige producten. De conventionele tussenfolie tussen de plakjes is hierbij niet meer nodig en dat reduceert het verbruik van plastic tijdens het verpakken tot het absolute minimum. Tailormade...

Italiaanse topvleeswaren worden gemaakt van industrievarkens

Italiaanse topvleeswaren worden gemaakt van industrievarkens

In Italië lopen nauwelijks nog vrije uitloopvarkens rond, schrijft The Guardian. De krant nam de cijfers van de Italiaanse varkenshouderij onder de loep en constateerde dat tussen 2005 en 2016 het aantal varkensbedrijven met 76% afnam. Maar het aantal varkens bleef constant op zo'n 12 miljoen varkens (ongeveer evenveel als we in Nederland aan varkens...