Vleeswaren FAQ

Q: Wat zijn vleeswaren?
A: Vleeswaren zijn levensmiddelen die worden vervaardigd door vlees (rund-, kalfs-, kippen-, kalkoen-, paarden-, lams- of varkensvlees) zodanig te bewerken dat op het snijvlak geconstateerd kan worden dat de kenmerken van vers vlees verdwenen zijn.

 

Q: Hoeveel vleeswaren eet de gemiddelde Nederlander per dag?
A: In Nederland wordt gemiddeld 30 gram vleeswaren per dag gegeten.

 

Q: Zijn vleeswaren gezond?
A: Vleeswaren bevatten veel gezonde voedingsstoffen zoals vitamines, ijzer en mineralen. Vleeswaren kunnen daarnaast ook belangrijke hoeveelheden (verzadigd) vet en zout bevatten. Daarom is het van belang goed te variëren en ook regelmatig magere varianten vleeswaren te kiezen.

 

Q: Word je dik van vleeswaren?
A: Vleeswaren bevatten zowel onverzadigd als verzadigd vet. Sommige vleeswaren hebben een hoger vetgehalte dan andere. Bij een gebalanceerd voedingspatroon, gecombineerd met lichamelijke activiteit, zal de consument niet dik worden van vleeswaren.

 

Q: Zijn vleeswaren zout?
A: Aan vleeswaren wordt zout toegevoegd als smaakmaker of -versterker. Zout is ook van belang voor de structuur van het vlees en heeft een conserverende werking. Het inzouten of pekelen zijn van oudsher bekende conserveringstechnieken. De vleeswarenproducenten werken voortdurend aan innovatie van hun producten, zoals het verminderen van het zoutgehalte en het zoeken naar alternatieve smaak- en conserveringsmogelijkheden. Het is daarbij van belang dat dit niet ten koste gaat van de kwaliteit en de smaakbeleving van vleeswaren.

 

Q: Bevatten vleeswaren veel (verzadigd) vet?
A: Vleeswaren bevatten zowel onverzadigd als verzadigd vet. Het is verstandig om vetten met mate te consumeren, daarom is het belangrijk om vette vleeswaren regelmatig af te wisselen met de magere soorten. Er is een wereld aan variatie van zeer magere tot vettere soorten vleeswaren. De consument kan volop kiezen.

Lees ook
Pas Specialiteiten sluit zich aan bij online platform

Pas Specialiteiten sluit zich aan bij online platform

Pas Specialiteiten heeft zich aangesloten bij NextDeli, een e-commerce platform voor versspecialisten. Verspecialisten kunnen hier de vleeswarenspecialiteiten van Pas online bestellen.

Goede match tussen Twentse cultuur en AVO

Goede match tussen Twentse cultuur en AVO

René Broekhuis verbouwt zijn zaak in Haaksbergen. De winkel wordt groter, multifunctioneel en met meer ruimte voor maaltijden. AVO ondersteunt met recepturen. “Ik benut graag hun knowhow en creativiteit. Die past bij onze manier van werken.”

Samenwerking Paul van Trigt en NextDeli

Samenwerking Paul van Trigt en NextDeli

Worst- en vleeswarendeskundige Paul van Trigt is een samenwerking aangegaan met NextDeli. Zijn boek Charcuterie 2 is nu ook verkrijgbaar via dit e-commerce platform voor versspeciaalzaken. Paul van Trigt is worst- en vleeswarendeskundige. Vanuit deze professie is hij regelmatig jury en arbiter bij vakwedstrijden en productkeuringen van worst,...