Vleeswaren FAQ

Q: Wat zijn vleeswaren?
A: Vleeswaren zijn levensmiddelen die worden vervaardigd door vlees (rund-, kalfs-, kippen-, kalkoen-, paarden-, lams- of varkensvlees) zodanig te bewerken dat op het snijvlak geconstateerd kan worden dat de kenmerken van vers vlees verdwenen zijn.

 

Q: Hoeveel vleeswaren eet de gemiddelde Nederlander per dag?
A: In Nederland wordt gemiddeld 30 gram vleeswaren per dag gegeten.

 

Q: Zijn vleeswaren gezond?
A: Vleeswaren bevatten veel gezonde voedingsstoffen zoals vitamines, ijzer en mineralen. Vleeswaren kunnen daarnaast ook belangrijke hoeveelheden (verzadigd) vet en zout bevatten. Daarom is het van belang goed te variëren en ook regelmatig magere varianten vleeswaren te kiezen.

 

Q: Word je dik van vleeswaren?
A: Vleeswaren bevatten zowel onverzadigd als verzadigd vet. Sommige vleeswaren hebben een hoger vetgehalte dan andere. Bij een gebalanceerd voedingspatroon, gecombineerd met lichamelijke activiteit, zal de consument niet dik worden van vleeswaren.

 

Q: Zijn vleeswaren zout?
A: Aan vleeswaren wordt zout toegevoegd als smaakmaker of -versterker. Zout is ook van belang voor de structuur van het vlees en heeft een conserverende werking. Het inzouten of pekelen zijn van oudsher bekende conserveringstechnieken. De vleeswarenproducenten werken voortdurend aan innovatie van hun producten, zoals het verminderen van het zoutgehalte en het zoeken naar alternatieve smaak- en conserveringsmogelijkheden. Het is daarbij van belang dat dit niet ten koste gaat van de kwaliteit en de smaakbeleving van vleeswaren.

 

Q: Bevatten vleeswaren veel (verzadigd) vet?
A: Vleeswaren bevatten zowel onverzadigd als verzadigd vet. Het is verstandig om vetten met mate te consumeren, daarom is het belangrijk om vette vleeswaren regelmatig af te wisselen met de magere soorten. Er is een wereld aan variatie van zeer magere tot vettere soorten vleeswaren. De consument kan volop kiezen.

Lees ook
Onderzoek Consumentenbond | Kruidenmixen bevatten weinig kruiden

Onderzoek Consumentenbond | Kruidenmixen bevatten weinig kruiden

Zakjes en potjes kruidenmix bevatten weinig en kruiden en specerijen en juist veel goedkope opvullende ingredi├źnten zoals zout, (paneer)meel, suiker of groentepoeder. Dat blijkt uit een steekproef van de Consumentenbond.

Minder zout, vet en suiker in bewerkte producten

Minder zout, vet en suiker in bewerkte producten

In de meeste bewerkte voedingsmiddelengroepen is de hoeveelheid zout, verzadigd vet en suiker sinds 2018 gelijk gebleven of gedaald. Dat blijkt uit de Herformuleringsmonitor die het RIVM elke twee jaar, in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), verricht.

Epos ondersteunt snelgroeiende boerderijwinkel Puur Brabant

Epos ondersteunt snelgroeiende boerderijwinkel Puur Brabant

Puur Brabant in het Brabantse Nijnsel is wat je noemt een succesformule. Feitelijk is het een complete boerderij-supermarkt en specialist in streekproducten. Het bedrijf werkt principieel zo gluten- en allergenenvrij mogelijk.